Zime ni na vidiku
44

Prva sedmica 2024. godine donosi temperature do 17 stepeni, evo kad nas očekuje snijeg

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović otkrio je kakvo nas vrijeme u Bosni i Hercegovini očekuje na početku 2024. godine. Visoke temperature, koje će ići do 17 stepeni celzija, očekuju nas u prvoj sedmici ove godine.

Neuobičajeno visoke temperature za ovaj period godine zadržat će se do 7. januara, a kiša će dominirati u većini prostora.

"Prodorom hladnije zračne mase, koja će usloviti i značajniju promjenu temperaturnog režima, zbog čega se i vrijednosti temperatura zraka očekuju u granicama uobičajenih za ovo doba godine. Kiša će prelaziti u slabu susnježicu i snijeg od 8. januara i zadržat će se do kraja prognoznog perioda", naveo je Krajinović.

Do 7. januara vrijednosti temperatura zraka bit će iznad prosječnih za ovaj period, jutra će prohladna sa temperaturama zraka od -3 do 2 stepena celzija na planinama i visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne te od 4 do 9 stepeni celzija u ostalim predjelima Bosne, u Hercegovini od 5 do 10 stepeni celzija.

Dnevne temperature u Bosni će dostizati 14, a u Hercegovini 17 stepeni celzija.

"Nešto niže vrijednosti temperature zraka, u granicama prosječnih, očekuje se od 8. januara do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka u Bosni od minus 5 do 0, u Hercegovini 1 do 6 stepeni celzija, maksimalne u Bosni do 5 stepeni celzija u Hercegovini do 9", zaključio Krajinović.