BiH
0

Prva redovna sjednica aktuelnog saziva Predstavničkog doma najavljena za 13. maj

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prva redovna u aktuelnom mandatu, najavljena je za 13. maj u Sarajevu.

Predsjedavajući Doma Edin Mušić danas je za Fenu izjavio da će to biti mogućnost novoimenovanim poslanicima da kao i njihove kolege iz prethodnih saziva postavljaju pitanja Vladi FBiH i drugim odgovarajućim institucijama o pojedinim stvarima ili pojavama u društvu o kojima žele znati više ili riješiti vlastite nedouimce.

Bit će i prilika za podnošenje eventualnih poslaničkih inicijativa kao praksa uobičajena u svim prethodnim sazivima Parlamenta.

Aktuelna vlada FBiH povukla je privremeno iz parlamentarne procedure pojedine zakone predložene iz prethodne vlade, a Mušić kaže da nijedan od tih akata još nije ponovno vraćen Parlamentu.

Stoga je u dnevnom redu najavljenom za 13. maj jedan od zakona čije povlačenje Vlada nije tražila.

To je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o poštanskom prometu FBiH, predložen Predstavničkom domu po hitnom postupku.

Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je i odluka o prihvatanju zaduženja po Okvirnom sporazumu o zajmu između BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope za realizaciju Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja, kao i odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) za realizaciju Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP).

Izvještaj o zaduženju FBiH po osnovu emisije trezorskih zapisa od 3. 7.2014. godine, 22.8.2014. godine, 5.9.2014. godine i 20.3.2015. godine također je u prijedlogu dnevnog reda za 13. maj.

Tu su i godišnji izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH te Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg federalnog budžeta FBiH, kao i informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu FBiH na dan 31.12.2013. godine, također su najavljene teme.