Umijeće mogućeg
63

Prva predizborna obećanja koja stranke hrabro najavljuju, a ne mogu ih ispuniti

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Do općih izbora je nešto manje od tri mjeseca, a politička klima je kao u jeku predizborne kampanje. Političari već mnogo toga najavljuju, obećavaju i šalju samouvjerene poruke.

Iako možda još uvijek građani trebaju čuti najveća obećanja koja političari spremaju, nekoliko njih je već odzvanjalo u glasnim obraćanjima javnosti.

Tako je SDA u Sarajevu nedavno obećala da u Sarajevu više neće biti performansa kakav su građani gledali ispred Narodnog pozorišta te da nije bilo nikakvih parada dok je SDA bila na vlasti.

"SDA javno obećava da ovakve scene građani nikada neće gledati, ko god da bude na vlasti. Aktivno ćemo pratiti svaku manifestaciju, nijednu nećemo propustiti. Dok je SDA bila na vlasti, niti jedna parada nije bila", kazao je između ostalog zastupnik te stranke Haris Zahiragić.

Da li ovo znači najavu da SDA neće dozvoliti Povorku ponosa nije do kraja precizirano, ali je indikativno. Međutim, takve najave su prije svega predizborni trik za pridobijanje određene grupe birača, nego što je to u praksi i realno sprovodivo, narčito ukoliko se zna da je BiH potpisnica svih konvencija koje garantuju pravo na slobodu okupljanja.

S druge strane čuli smo i samouvjerena obećanja na već organiziranim predizbornim skupovima kako je cilj zbaciti s vlasti dugogodišnje političke partnere SDA, SNSD i HDZ.

Ta politička koalicija funkcioniše na državnom nivou. Međutim formirana je kao opcija stranak akoje su pojedinačno osvojile najviše glasova. A da bi opozicija u FBiH mogla sotvariti svoje obećanje potrebno je da u cijeloj državi osvoji prihvatljiv broj glasova, da izborne liste formira u tom tonu i onda da se nada dobrom rezultatu.

U praksi još uvijek ne možemo vidjeti dogovorenu predizbornu koaliciju sa zajedničkim listama. Izuzetak je Pokret za državu u RS-u, gdje deset probosanskih stranaka nastupa zajednički i podržava jednog kandidata za člana Predsjedništva iz entiteta RS. A s obzirom da predizbornih koalicija za državni nivo nema, kao ni za nivo Federacije BiH ili kantona, sva obećanja koja idu u smjeru kako će doći do korjenitih promjena su u domeni naučne fantastike.

Zašto? Prije svega jer će svaka stranka u kampanji raditi prije svega za sebe, a nakon izbora se pristupa postizbornoj matematici i raznim kombinacijama o umijeću mogućeg. Tu već dolazimo do prve prepreke. Kako opozicija misli iz igre izbaciti HDZ, koji i nema opoziciju u svom biračkom bazenu. Čak ni najave pojedinaca kako je to moguće uraditi kroz kandidiranje Hrvata na izborne liste u pojedinim kantonima, poput SBK ne djeluju kao sprovodiva ideja jer bi neminovno izazvala još dublju krizu.

S druge strane opozicija koja najavljuje vlast bez trojke SDA, SNSD I HDZ mora računati i na krah SNSD-a Milorada Dodika, što je u trenutnim okolnostima također izuzetno teško očekivati, barem u domeni da će se SNSD moći lako zaobići prilikom formiranja vlasti.

Stoga se u takvim najavama sva borba svodi za zbacivanja SDA s vlasti na državnom nivou, a u praksi bi mjesto SDA popunili SDP, Naša stranka, NiP i još neke stranke. Slično se očekuje i u FBiH, gdje bi mjesta koja sada drži SDA popunilo nekoliko stranaka.