BiH
0

Prva istraživačka misija Talijanske kooperacije za razvoj Srebrenice

FENA
Srebrenica
Srebrenica
U protekla dva dana u istrazivačkoj misiji Srebrenicu su pohodili predstavnici talijanske ambasade u BiH, Talijanske kooperacije za razvoj i Ministarstva vanjskih poslova. Cilj posjete bio je da se u što kraćem vremenskom roku stvore glavne crta vodilje za projekt lokalnog razvoja u različitim sektorima, od kulture do politike mladih, od ambijenta do agrikulture.

U delegaciji Talijanske kooperacije su bili direktor Aldo Sicignano, Stefania Fantuze i Slavica Vlako Ðorđević, iz Ureda za agrikulturu, Mersiha Behlulović i Alice Iannuzzi iz Ureda mladi i žene, i Cecilia Ferrara iz Ureda za komunikacije i štampu. Iz Ministarstva vanjskih poslova bili su prisutni Raimondo Cocco i Daniela Bartolomeoli.

U misiji je sudjelovala i Roberta Biagiarelli, glumica i autorica djela „A come Srebrenica“ i dokumentarnog filma „Souvenir Srebrenica“, koja već deset godina cijeloj Italiji prepričava što se događalo u ovoj bh. enklavi za vrijeme rata u BiH.

U dva dana, koliko je trajala posjeta, bili su organizirani susreti s institucijama i udrugama s tog područja, počinjući susretom s općinskom administracijom u sklopu kojeg je Talijanska kooperacija postavila baze za jedan budući projekt i investiciju koji bi bio pod izravnim upravljanjem talijanske vlade.

„Ne želimo davati velika obećanja bez rezultata, radije ćemo davati mala obećanja, ali s konkretnim rezultatima“, potvrdio je Aldo Sicignano, direktor Talijanske kooperacije u BiH za vrijeme susreta s načelnikom Srebrenice Abdurahamanom Malkićem.

Cilj projekta bit će revitalizacija ekonomskog, kulturnog i društvenog života grada koji je u ratu najviše stradao.

„Naša je ideja da se Srebrenice ne sjećamo samo kao grada u kojem se dogodio genocid – objasnio je Aldo Sicignano – nego da se uspije vratiti ono bogatstvo i ona kultura zbog kojih je Srebrenica bila poznata na cijelom Balkanu i prije rata“.

Da bi ovo učinili, naglasio je direktor Talijanske kooperacije, želimo iznijeti projekt koji će biti integriran na četiri razine: od akrikulture, gdje je Talijanska kooperacija već financirala jedan projekt ruralnog razvoja kojeg je proveo UNDP, do ambijentalnog obrazovanja u školama, do kulturnog i umjetničkog vrednovanja preko instrumenata socijalne komunikacije kako bi se vratila tradicija i kako bi se društvo moglo harmonično razvijati. Ova bi zadnja komponenta bila razvijena i izvršena uz tehničku pomoć Roberte Biagiarelli, glumice i autorice dokumentarnog filma o Srebrenici, zbog kojeg je postala tako poznata da ju je načelnik Srebrenice, Abdurahaman Malkić definirao počasnom veleposlanicom Srebrenice u Italiji.

Intervente Talijanske kooperacije karakterizira isti pokretač i vodič, a to je favoriziranje interetničke integracije i potpora mladima i ženama. Načelnik Malkić izrazio je spremnost prihvatiti nove intervente Talijanske kooperacije te zajedno raditi kako bi se došlo do što boljih rezultata.

Pri posjeti, predstavici talijanske vlade susreli su i neke lokalne udruge kao na primjer „Žene Srebrenice“ i Vijeće mladih općine Srebrenica. Posjećeni su i Centar za mlade, otvoren od 2003., Dom Kulture i Biblioteka.

Sljedeći tjedan delegacija se susrela i s članovima udruge Sara, za mlade i žene, dio udruge Adopt Srebrenica koji su krajem augusta zajedno s Fondacijom Langer iz Bolzana, po prvi put organizirali „Međunarodni tjedan sjećanja“ te se na kraju posjetila kooperativa „Insieme“ iz Bratunca.

Direktor Talijanske kooperacije Aldo Sicignano, na kraju je posjete potvrdio da će obveza Talijanske kooperacije prema ovom području biti osnažena i prisutnošću logističkog ureda koji će biti otvoren kako bi se podržala učinkovitost projekata, saopćeno je iz Ambasade Italije.