{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva grupa vjernika iz Sarajeva krenula za Meku da obavi svetu islamsku dužnost - hadž

F
20.9.2014. u 19:33
810
159
Prva grupa vjernika iz Sarajeva krenula za Meku da obavi svetu islamsku dužnost - hadž
810
Prva grupa ovogodišnjih hadžija iz Bosne i Hercegovine večeras je sa Sarajevskog aerodroma krenula put Meke i Medine kako bi obavili svetu islamsku dužnost - hadž.
U ovoj grupi nalaze se hadžije s područja Banjalučkog i Bihaćkog muftijstva te jedan dio hadžija s područja Sarajevskog muftijstva.

Buduće hadžije prije polaska su se okupile u džamiji "Kralj Fahd" u Sarajevu, gdje je proučena zajednička ikrar dova, koju je s vjernicima proučio reis-l-ulema Husein ef. Kavazović.

On je kazao kako je hadž najvažnije putovanje na koje vjernik može otići.

"Kao muslimani, svjesni smo da smo samim putem ka tamo već u ibadetu. Hadž je temeljni ibadet naše vjere", kazao je reis Kavazović.

Vjernike su na put na kojem će obaviti svetu islamsku dužnost ispratili članovi porodice i prijatelji. Među budućim hadžijama primjetna je bila sreća i iščekivanje pred odlazak, jer hadž za njih predstavlja vrhunac, krunu u ibadetu.

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž putuje 1.411 hadžija, od kojih 1.225 hadžija putuje u organizaciji Ureda Rijaseta za hadž, dok 186 hadžija putuje u organizaciji turističke agencije Biss-Tours iz Zenice.

Kao i prethodne godine zbog loše sigurnosne situacije u Siriji, hadžije u organizaciji Ureda za hadž putovat će samo avionom.

Vjernici koji putuju u organizaciji agencije Biss-Tours su ispraćeni iz Zenice.

Oni će autobusima putovati do Turske, zatim će avionom letjeti do Jordana odakle će put ponovo nastaviti autobusima prema Medini, gdje je dolazak planiran 22. septembra.

Povratak u Bosnu i Hercegovinu je planiran za 12. oktobar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: