{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva grupa studenata odlazi na putovanje u sklopu projekta "Putujemo u Evropu"

F
12.7.2007. u 12:30
0
0
Prva grupa studenata odlazi na putovanje u sklopu projekta "Putujemo u Evropu"
0
Prva grupa studenata odlazi na putovanje u sklopu projekta "Putujemo u Evropu"
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u Sarajevu prvu grupu uspješnih studenata završnih godina koji idu na jednomjesečno putovanje po zemljama Evropske unije u sklopu projekta "Putujemo u Evropu", a koji implementira nevladina organizacija Centar civilnih inicijativa (CCI).
Projekt finansira Boš fondacija, u saradnji s Njemačkom ambasadom u BiH, Direkcijom za evropske integracije, FIPA-om, Željeznicama FBiH i Uniqa osiguranjem.

Direktor direkcije za evropske integracije Osman Topčagić izrazio je nadu da je ovo samo početak projekta koji će postati tradicionalan.

- Budućnost BiH je u Evropskoj uniji, a naši mladi to zaslužuju - kazao je on.

Topčagić je upozorio da se ne smije zaboraviti da su evropske vrijednosti često zasnovane na upoznavanju i interakciji kultura, te da ova grupa mladih ima priliku pokazati da je BiH neizostavan dio evropskog prostora.

Njemački ambasador u BiH Michael Schmunk je ukazao na simbolično značenje jučerašnjeg skupa u Srebrenici, kada smo se prisjetili prošlosti, i današnjeg događaja posvećenog budućnosti.

- Želimo vas vidjeti u Evropi, a zaista žalim što nemate više prilike za putovanje zbog viznog režima - rekao je on.

Schmunk je izrazio posebno zadovoljstvo što će mladi studenti iz BiH posjetiti Berlin, grad koji je bio podijeljen i koji je također u obnovi.

Njemački ambasador je na kraju ocijenio da bi BiH trebala mnogo više investirati u mlade, ali je malo političara koji programe investiranja u mlade shvataju ozbiljno.

Veliki broj mladih u BiH rijetko putuje u inozemstvo zbog rigidnog viznog režima i materijalne situacije, te se ovim projektom prevladavaju nametnute barijere, ocijenio je direktor CCI-ja Zlatan Ohranović.

Naglasio je kako je položaj mladih u BiH težak, te je izrazio nadu da će vlasti ubuduće imati više sluha za njihove probleme.

Prisutnima se na kraju obratio predsjedavajući Komšić, koji je kao i ambasador Schmunk povukao paralelu između jučerašnjeg događaja u Srebrenici, koja oslikava tragičnu i mračnu stranu BiH, i današnjeg događaja sa uspješnim mladim ljudima koji predstavljaju svijetlo lice i budućnost BiH.

On je zamolio mlade studente da na ovom putovanju pokažu svojim vršnjacima da BiH ima razloga ne samo da pokazuje svoje mračne strane nego i da ima čime da se ponosi, te da kao neiskvareni mladi ljudi predstavljaju svoju zemlju u pravom svjetlu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: