Azerbejdžan
0

Prva grupa od deset radnika krenula ka BiH

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Generalni konzul BiH u Istanbulu Brane Pećanac potvrdio je da je danas deset građevinskih radnika iz BiH, koji su bili na privremenom radu u Azerbejdžanu, krenulo avionom kući, dok će se sutra i narednih dana vratiti i ostali.

On je rekao da će do 29. oktobra biti vraćeno 60 radnika, a u narednih mjesec dana još njih 300.

"Svaki dan će kući ići po jedna grupa. Sutra ide 38 radnika, 28. oktobra devet, dan kasnije tri. Povratak će biti nastavljen narednih dana u zavisnosti od slobodnih mjesta u avionu", rekao je Pećanac, koji je posjetio radnike u Bakuu.

On je naveo da će radnicima biti izmirena sva dugovanja, dodajući da je od azerbejdžanskog Ministarstva sporta dobio uvjeravanje da će svim radnicima koji budu sukcesivno odlazili pasoši biti vraćeni, a ostalim do 7. novembra.

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je ranije Srni da će Pećanac do ponedjeljka dostaviti Ministarstvu inostranih poslova BiH izvještaj o realnom stanju na terenu, nakon čega će se znati koje institucije BiH treba da reaguju.

U  Azerbejdžanu se na privremenom radu nalazi više od 600 radnika iz BiH.

Dio radnika, koji su u Azerbejdžan otišli posredstvom firme "Serbaz" iz Gradiške, tvrdi da već mjesec dana žive u teškim uslovima, da su im pasoši oduzeti i da ne primaju novac za svoj rad.