Gužve i opstrukcije
7

Prva grupa od 15 Srebreničana zatražila ličnu kartu u svom gradu

Klix.ba
Prva grupa od petnaest srebreničkih Bošnjaka u srijedu, 30. maja, je stigla u Srebrenicu kako bi izvadili lične karte i time stekli pravo glasanja za načelnika i članove Skupštine općine Srebrenica u oktobru ove godine.

Najave da su kapaciteti, koje CIPS kancelarija i MUP Republike Srpske imaju u ovome gradu, dovoljni da odgovore zahtjevima Bošnjaka, već prvoga dana su se pokazale kao netačne, jer je petnaest ljudi napravilo ogromnu gužvu, na šta su službenici teško odgovorili.

Također, prvi organizirani dolazak pokazao je da su građani Srebrenice, ali i drugih gradova u Republici Srpskoj, izloženi otvorenom kršenju osnovnih ljudskih prava, definiranih zakonima BiH, te da se provodi otvorena i sistemska opstrukcija preregistracije za oktobarske općinske izbore.

Prema riječima Zife Halilović, povratnice u Srebrenicu, njen današnji pokušaj da dobije ličnu kartu pokazao je da se Bošnjacima traže određeni dokumenti koji nisu predviđeni zakonom, a posljednjih dana se moglo primijetiti da se isti dokumenti ne traže od Srba koji žele predati zahtjev za lične dokumente.

"Iako zakon kaže da trebam samo platiti taksu i da ću bez problema dobiti ličnu kartu, ja sam danas morala platiti pet maraka za rodni list, pa pet maraka za dokaz o državjanstvu, posjedovni list da imam imanje 23 marke i još 13 maraka taksu za ličnu kartu. To je skoro pedeset maraka, a ja nemam za hljeba. Imam dvoje djece i još dvoje od brata koji je umro. Ni ja ni muž ne radimo, a treba da preživimo. Ovdje smo se vratili iz Gračanice i želimo da živimo u Srebrenici, ali ovdjesve čine da ne ostanemo u Srebrenici. Ipak, mi nećemo dozvoliti da nas spriječe, ja sam se vratila u Srebrenicu i moja porodica će tu ostati, jer nema na svijetu boljega mjesta od Srebrenice", kazala je Zifa Halilović kroz suze. Srećom, troškove osiguravanja dokumentacije za vađenje lične karte je preuzeo Koordinacioni odbor projekta Glasat ću za Srebrenicu, koji je formiran u kasnim noćnim satima u utorak 29. maja. Prema informacijama koje su danas iz Koordinacionog odbora saopćili svima koji su došli u Srebrenicu kako bi predali zahtjev za lične dokumente, ovo tijelo će pokriti troškove prijevoza i osiguranja dokumentacije svima koji žele izvaditi ličnu kartu u Srebrenici do 23. augusta 2012.

Podsjetimo, kampanju za preregistraciju što većega broja Podrinjaca pokrenule su nevladine organizacije i Islamska zajednica u BiH početkom maja, sa ciljem da animiraju Bošnjake Srednjega Podrinja, prvenstveno Srebrenice, da izvade lične dokumente u općinama predratnog boravka i na taj način ravnopravno učestvuju u političkom životu ovoga kraja. U tom smislu, Koordinacioni odbor će u narednim sedmicama dovršiti započete pregovore sa vlastima, kako bi se svima, koji žele izvaditi ličnu kartu u Podrinju, osigurala mogućnost daljeg liječenja u mjestima dosadašnjeg boravka, kao i sva ostala prava koja su imali do sada. Ovaj proces je pokazao da se barijere i kršenja prava, prilikom prelaska iz jednog u drugi entitet, ozbiljnim naporima udruženja, Islamske zajednice i organa vlasti te međunarodne zajednice, ipak mogu otkloniti, tako da se vjeruje da će već u narednih nekoliko sedmica sva sporna pitanja biti riješena.

Iz Koordinacionog odbora su pozvali vlasti u Bosni i Hercegovini da ozbiljno shvate namjere Bošnjaka Srebrenice i Srednjega Podrinja te pripreme kancelarije za registraciju i izdavanje ličnih dokumenata. Naredni organizirani prijevozi su predviđeni za četvrtak i petak, a očekuje se po najmanje jedan kombi ili autobus svakog radnog dana.