BiH
0

Prva grupa hadžija jutros krenula iz Sarajeva

FENA
Avion s prvom grupom hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je poletio u sedam sati i 20 minuta s Međunarodnog aerodroma Sarajevo preko Antalije za Medinu, Kraljevina Saudijska Arabija, a sat vremena nakon toga poletio je i drugi avion.

Prema informaciji iz Ureda za hadž i umru u Sarajevu, još dva aviona s hadžijama poletjet će u večernjim satima, u 19.20 i 20.15. sati.

Također, sa četiri aviona u utorak kreće druga grupa hadžija, u 07.5, 07.55, 19.10 i u 20.05 sati.

Direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ-a u BiH Nezim ef. Halilović je u izjavi za Fenu kazao da će ove godine hadž obaviti 1.405 vjernika iz BiH.

O zdravlju hadžija brinut će medicinska služba Ureda za hadž Islamske zajednice u BiH koja se sastoji od šest mobilnih ekipa, a u svakoj se nalazi ljekar specijalista i medicinska sestra/tehničar s dugogodišnjim iskustvom.

Nakon obavljenog hadža, povratak u BiH predviđen je 17. 18. 19. i 20., septembra iz Džede za Sarajevo.

Prije polaska, hadžije se sa svojim porodicama, prijateljima okupljaju u džamiji "Kralj Fahd" uči se zajednička ikrar dova, a onda autobusima ka Aerodromu.

Brojni mufessiri i sufije kažu da koga Allah dž.š. želi za gosta osigura mu i sredstva.

U Kur'anu se kaže "Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome." (Alu 'Imran, 97).