Sarajevo
0

Prva godišnjica Vijeća za regionalnu saradnju

FENA
Vijeće ze regionalnu saradnju (RCC), nasljednik Pakta stabilnosti za jugositočnu Evropu, obilježilo je danas u Sarajevu prvu godišnjicu postojanja.

Tokom panel-diskusije, organizirane tom povodom u Zemaljskom muzeju o temi "Godina dana Vijeća za regionalnu saradnju: postignuća i pogled unaprijed", generalni sekretar RCC-a Hido Biščević je kazao da je najveći uspjeh Vijeća zaživljavanje koncepta regionalne saradnje, bez uplitanja sa strane.

"Moramo pokazati da nismo manje Evropljani od ostalih", izjavio je Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, učesnik u ovoj diskusiji. On smatra da RCC mora biti jedna od najjačih poluga za izgradnju Evrope na Balkanu.

Erhan Turbedar, viši stručnjak Fondacije za istraživanje ekonomskih plitika Turske rekao je da će na političkom planu saradnja zemalja jugoistoka Evrope biti pod sjenom proglašenja nezavisnosti Kosova još najmanje godinu dana, ali glavni cilj - priključenje Evropskoj uniji bit će i dalje značajan pokretač saradnje zemalja evropskog jugoistoka.

U okviru obilježavanja godišnjice RCC-a, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu je večeras održan i koncert gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope.

Postavljena je i izložba Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koja ilustruje kulturnu raznolikost BiH, njeno naslijeđe, a u tom smilsu i njen širi regionalni doprinos.

U toku prve godine postojanja, članovi RCC-a i Sekretarijat organizacije u Sarajevu uložili su velike napore na uspostavi mehanizama jače regionalne saradnje unutar prioritetnih područja definisanih u okviru organizacije - ekonomskog i društvenog razvoja, energetike i infrastrukture, pravosuđa i unutrašnjih poslova, sigurnosne saradnje, izgradnje ljudskih potencijala i parlamentarne saradnje.

RCC je osnovan u Sofiji (Bugarska) 27. februara 2008. godine. Pomaže regionalnu saradnju i podržava evropske i evroatlantske integracije u jugoistočnoj Evropi.

Sjedište organizacije je u Sarajevu.