BiH
78

Prva emisija na TV1 večeras sa Sanjinom Bećiragićem: Od debatnih emisija ne želim praviti cirkus

TV1 je jedina televizija u našoj zemlji koja je u okviru svog intenzivnog izbornog programa najavila posve drugačiji koncept debatnih emisija. Bez svađe i rasprave gledatelje očekuju debate na ključna pitanja iz sfera nadležnosti koje kandidate očekuju na pozicijama za koje se bore.

Urednik i voditelj debatnih emisija, dugogodišnji iskusni politički novinar i direktor programa TV1, Sanjin Bećiragić, kako kaže u debatnim emisija ne želi praviti televizijski cirkus, već potražiti konkretne odgovore na pitanja koji kandidati su najbolja rješenja za članove Predsjedništva BiH.

Biće ukupno realizirane tri debatne emisije. Prva, u kojoj se predstavljaju kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na programu je večeras u 20 sati.

Na pitanje šta očekuje gledatelje u prvoj debatnoj emisiji na TV1, Bećiragić je odgovorio: "Očekuje ih konstruktivan politički dijalog. Sučeljavanje mišljenja i stavova kandidata koji se bore za mjesto u Predsjedništvu BIH. Gosti moraju u svom obraćanju i elaboriranju tema debate dati jasne odgovore koji će pomoći i biti presudni za gledaoce da donesu konačnu odluku kome dati svoj glas. Ne očekujem svađu, raspravu, već ono što je i naš primarni interes a to je da gledaocima predstavimo kandidate za najviše državne funkcije, ali istovremeno da i kroz njihova sučeljavanja gledaoci dobiju realnu i jasnu sliku ko BiH vodi u potpuni politički sunovrat, a ko im garantuje napredak".

Dodao je da se koncept TV1 razlikuje od debatnih emisija na ostalim televizijama.

"Debatne emisije nisu politički cirkus ili šou u kojima političari ušutkuju jedni druge ili voditelje emisije prisiljavaju da se u nekim momentima gore ponašaju od njih u studiju. Naše emisije imaju jasnu koncepciju, tačno utvrđene teme razgovora, važne teme za građane BiH. Mi debatnim emisijama znamo šta hoćemo i nije nam cilj da od izbora ali i ovih emisija, kao što se to može vidjeti na nekim televizijama, pravimo političke sapunice u kojima je osnovni i jedini cilj isprovocirati gosta ili sukobiti dva gosta oko tema koje su potpuno irelevantne. U konačnici mi radimo debate u kojima tražimo odgovore ko su najbolja rješenja za člana Predsjedništva BiH i sučeljavamo te kandidate koji se bore za tačno određenu poziciju. To je najbitnija karakteristika debatnih emisija na TV1. I po tome smo najprofesionalniji i najbolji. Uostalom TV1 je jedina televizija koja radi sve tri debate za člana Predsjedništva BiH , što dovoljno govori o tome kakvu imamo uređivačku i programsku politiku", kazao je Bećiragić.

Govorio je i o pitanjima o kojima će se voditi debata među kandidatima iz reda bošnjačkog naroda za člana Predsjedništva BiH:

"Bit će to aktuelna politička situacija u BIH, ustavne reforme i teritorijalni preustroj BiH, strane investicije i ekonomska diplomatija, borba protiv kriminala i korupcije, status i prava Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih u BiH i EU, prijem BiH u NATO. Naravno na kraju će i gosti mati vremena da svom biračkom tijelu upute završnu poruku".

U ponedjeljak, 6.oktobra s početkom u 20 sati u progamu TV1 je debatna emisija sa kandidatima iz reda hrvatskog naroda, a u srijedu, 8.oktobra s početkom u 20 sati je treća debatna emisija u kojoj će se predstaviti kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, saopćeno je iz TV1.