BiH
0

Prva automatska stanica za mjerenje kvaliteta zraka Kantona Sarajevo

Sarajevo-x.com
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić sa suradnicima obišao je danas polumobilnu stanicu za mjerenje kvaliteta zraka, koja je postavljena jučer na Otoci.

Tom prilikom ministra Jusića sa radom stanice upoznao je Adolf Patters stručnjak za poslove automatskog mjerenja kvaliteta zraka. Moderna stanica donirana je od Pokrajne Koruške (Republika Austrija) u skladu sa Protokolom o saradnji između Vlade Koruške – Austrija i Vlade Kantona Sarajevo, a na osnovu ugovora o donaciji koji su potpisali ministar za zaštitu okoliša, prirodu i vode Reinhard Rohr i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić 10.12.2007.godine u Klagenfurtu.

„Kanton Sarajevo je zahvalan Pokrajni Koruška na donaciji ove polumobilne stanice, jer će se uvođenjem automatskog mjerenja kvaliteta zraka olakšati vršenje monitoringa, te poduzimanje pravovremenih mjera u funkciji zdravlja stanovnika. Stanica će za početak biti na Otoci, jer je tu najveći stepen zagađenosti“, kazao je ministar Jusić.

Planirano je da stanica  bude povezana s još dvije, stacionarnom i mobilnom. Na osnovu podataka iz sve tri stanice, vršit će se savremeniji monitoring kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo, a istovremeno će biti povezane sa stanicima kojima upravlja Federalni meterološki zavod.

„Ovo je mobilna stanica za mjerenje kvaliteta zraka, koja prvenstveno mjeri parametre prašine, sumpor dioksida, karbon monoksida i ozona zajedno sa meterološkim komponentama brzine vjetra, atmosfere, vanjske temperature, i zahvaljujući modernoj tehnologiji te podatke šalje preko GPRS-a na internet“ – objasnio je Pretters, te dodao kako je ovo prvi značajan korak za realizaciju automatske mreže stanica.

Prema njegovim riječima od danas Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo ima mogućnost da istovremeno vrši mjerenje bitnih parametara, čije će rezultate dobivati svaka pola sata. „Nećete više morati čekati 24 sata da saznate koliki je stepen zagađenosti u Vašem gradu“, naglasio je Pratters.