Udruženje Dobro
0

Pružite šansu za novi život doniranjem organa

Sarajevo-x.com
BBI Centar
BBI Centar
Oktobar se u svijetu obilježava kao Mjesec doniranja i transplantacije organa. Udruženje altruista Dobro i Donorska mreža Kantona Sarajevo planiraju niz aktivnosti posvećenih ovoj temi sa ciljem podizanja svijesti građana o nužnosti doniranja organa poslije smrti.

U Bosni i Hercegovini je trenutno na listi čekanja za transplantaciju bubrega 600 bolesnika, razlike u troškovima transplantacije organa u BiH i inozemstvu se kreću od 120.000 do 400.000 KM. To su za pacijente nedostižne sume. Entitetski zakoni o transplantaciji organa, premda su u parlamentarnoj proceduri, ipak još uvijek nisu usvojeni. U 2008. godini u BiH je izvršena samo jedna transplantacija bubrega.

Ispred BBI centra u subotu 10.10.2009. od 11 do 15 sati povodom Mjeseca darivanja i transplantacije organa održat će se promocija na kojoj će posjetitelji moći dobiti info materijale o transplataciji organa, potpisati donorske kartice, dobiti sve informacije i odgovore na pitanja i sumnje od strane doktora, članova Donorske mreže KS, razgovarati sa pacijentima koji čekaju na transplantaciju organa, te razgovarati sa onima koji su takvu transplantaciju izvršili i dobili priliku za novi život zahvaljujući doniranom organu.

Kao gošća doći će i doktorica Mirela Bušić - voditeljica Nacionalne transplantacijske koordinacije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u Hrvatskoj. Hrvatska je članica Eurotransplanta, međunarodne neprofitne organizacije koja se bavi dodjelom organa i u Hrvatskoj je u 2008. izvršeno 20 transplantacija srca, 65 jetre i 158 bubrega. Primjer i iskustva nužna i iznimno vrijedna i korisna za uspostavljanje sistema doniranja i transplantacije organa u BiH.