Sulejman Tihić
0

'Prudski sporazum neće biti srušen'

SRNA
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kaže da prudski sporazum stalno spolja napadaju one politike koje nisu za razgovor, ali je uvjeren da ga one ne mogu srušiti.

"Mogu se samo priključiti tom procesu. Najveća je opasnost ako među nama koji smo ga dogovarali dođe do određenih problema", rekao je Tihić.

On je ocijenio da je visoki funkcioner SNSD-a Milorad Živković svojom izjavom u vezi sa odlukom o pristupanju ustavnoj reformi "odustao od onoga što je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potpisao u Prudu".

"Odustao je i od onoga što je Dodik potpisao sa mnom i Draganom Čovićem u dopisu u kojem tražimo da u parlamentu bude razgovarano o onim temama tačno kako je navedeno. Rečeno je da se razgovara, da nema tabu teme, a kako će biti dogovreno i šta će biti dogovoreno - vidjećemo. Po nekim pitanjima možemo dogovoriti sve, po nekim više, a negdje, možda, nećemo moći ništa. U odluci Doma naroda je napisano ono što je predsjednik SNSD-a sa nama dvojicom potpisao", rekao je Tihić za "Nezavisne novine".

Odgovarajući na pitanje šta je usvojeno u Domu naroda u vezi sa ustavnom reformom, Tihić je rekao da je to usklađivanje Ustava sa Konvencijom o ljudskim pravima, pitanje nadležnosti države sa nižim nivoima vlasti i lokalnim nivoom, funkcionalnije institucija, teritorijalna organizacija i ostala pitanja.

"Ta ostala pitanja su i saglasnost o dvojnom državljanstvu, da građani mogu imati, uz državljanstvo BiH, i državljanstvo druge države. Ovdje se ne prejudiciraju rješenja, jer niko nije rekao kako će biti vršen raspored nadležnosti, ni da li je i koliko moguće uraditi na teritorijalnoj organizaciji, gdje će biti najmanje moguće učiniti. Samo su pobrojane teme razgovara i nije mi jasno zašto ovakva reakcija. Posebno je nejasno dovođenje ustavne reforme u vezu sa mojim izborima u stranci. To nije korektno ni istinito", naveo je Tihić.

Govoreći o tome šta sada predstoji u Predstavničkom domu, nakon što je SDA uputila inicijativu za izmjenu Ustava, Tihić je rekao da je Klub SDA tu pogriješio i da je trebalo da uputi zajedničku inicijativu sa Klubom SNSD-a i HDZ-a BiH.

"Ali, kod SDA postoji spremnost da se ta incijativa, koja se vodi kao naša, dogovori sa ova dva kluba, ali i ostalima koji žele da je podrže", dodao je Tihić.

On je istakao da je Prudska izjava jedan paket, te da mu je drago da je Dodik rekao da ostaje pri svemu što je dogovoreno.

Tihić je rekao da bi domaćin sljedećeg sastanka trojice lidera trebalo da bude Dodik, ako se o tome saglasi lider HDZ-a BiH Dragan Čović.