Miroslav Lajčák
0

'Prudski sporazum je pozitivna stvar za BiH'

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas je u Sarajevu razgovarao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem o aktuelnim političkim prilikama u BiH, s posebnim osvrtom na realizaciju dogovora lidera HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a iz Pruda.

Razgovarano je i o prioritetima evropskih integracija koji ponovo moraju zauzeti primat političkog djelovanja u BiH, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.

Lajčak je Prudski proces ocijenio pozitivnom stvari u političkom životu BiH nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tog je mišljenja jer je to domaći proces dogovaranja i kompromisa koji za učinak ima jačanje države. Kao takav, naveo je Lajčak, prudski proces ima snažnu potporu međunarodne zajednice koja očekuje da se dogovori proizašli iz tog procesa realiziraju kroz parlamentarnu proceduru što je prije moguće.

  • Parlamentarni proces nudi mogućnost i drugim političkim strankama da daju svoj doprinos rješavanju ovih ključnih pitanja. Tek nakon usvajanja ovih rješenja u parlamentu moći će se reći da je ovaj projekt uspješno priveden kraju, istaknuo je Lajčak.

On je podcrtao da je sadašnja blokada evropskih procesa štetna za BiH, a posebno njene građane. Dodao je da je Evropska unija spremna pomoći, ali da se od BiH zahtijeva jasna opredijeljenost procesu integracija gdje se naša zemlja treba početi ponašati kao partner, a ne kao pasivni promatrač.

  • BiH ne može tražiti kandidaturu za članstvo u EU, ili očekivati ukidanje viza, a da nema jasnih rezultata koji potvrđuju da institucije BiH ozbiljno shvataju svoje obaveze, zaključio je Lajčák, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.