Stranka za BiH
0

Prudski sporazum ignorira činjenicu da je BiH isključivi vlasnik državne imovine

FENA
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) smatra da dogovor lidera SNSD-a, HDZBiH i SDABiH po pitanju raspodjele državne imovine ignorira činjenicu da je BiH isključivi vlasnik državne imovine.

Predsjednik SBiH dr. Haris Silajdžić je na danas održanoj konferenciji za novinare podsjetio da član 1 Ustava BiH kao i Sporazum o sukcesiji daju državi BiH vlasništvo nad cjelokupnom imovinom SR BiH.

"Dogovor tri stranke ostavlja u vlasništvu BiH samo onu imovinu potrebnu za rad državnih institucija dok svu ostalu poklanja entitetima po tzv. teritorijalnom principu. Postojeći dogovor pretvara BiH u državnu zajednicu ", objasnio je Silajdžić.

Dodao je da državna imovina predstavlja najveći resurs te da ovakav dogovor jača entitete na štetu države.

Kada je u pitanju popis stanovništva, SBiH ima jasan stav - Stranka je za njegovo izvršavanje, ali bez kategorija koje nisu na listi obavezujućih.

Predloženo rješenje za pitanja Distrikta Brčko je još jedno na koje Stranka ima primjedbe, ali ne i konačan zaključak jer, istakli su danas članovi Predsjedništva SBiH, tekst amandmana je u procesu stalnog mjenjanja te se o njemu neće u potpunosti izjašnjavati dok ne dobiju konačnu verziju.

Ipak, istakao je Silajdžić, evidentno je da se u verziji koja je dostupna Stranci, pominje više entiteta te da se, ovakvim rješenjem, Distriktu u potpunosti onemogućava pristup Ustavnom sudu BiH.

"Mišljenje Stranke je da se uvođenjem pojma "više entiteta", a umjesto "postojećih entiteta", otvara prostor za kreiranje novih entiteta", kazao je Silajdžić.

Potpredsjednik Stranke Beriz Belkić podsjetio je novinare na aktivnosti koje je Stranka poduzimala od 2000., a kada su u pitanju ustavne promjene te ekonomske reforme.

"Mi smo već 2000. uradili osnove ekonomske regionalizacije i prezentirali ih kao dio izborne platforme. Dvije godine kasnije osnovali smo, uz pomoć partnera, Sarajevsku razvojnu agenciju. Stranka je 2006. predložila i stavila u parlamentarnu proceduru Ustav BiH, a 2008. i Zakon o imovini BiH", objasnio je Belkić odgovarajući na optužbe pojedinaca da se Stranka protivi Prudskom sporazumu bez nuđenja alternativnih rješenja.