{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prudski sporazum ignorira činjenicu da je BiH isključivi vlasnik državne imovine

F
8.2.2009. u 17:18
0
34
Prudski sporazum ignorira činjenicu da je BiH isključivi vlasnik državne imovine
0
Prudski sporazum ignorira činjenicu da je BiH isključivi vlasnik državne imovine
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) smatra da dogovor lidera SNSD-a, HDZBiH i SDABiH po pitanju raspodjele državne imovine ignorira činjenicu da je BiH isključivi vlasnik državne imovine.
Predsjednik SBiH dr. Haris Silajdžić je na danas održanoj konferenciji za novinare podsjetio da član 1 Ustava BiH kao i Sporazum o sukcesiji daju državi BiH vlasništvo nad cjelokupnom imovinom SR BiH.

"Dogovor tri stranke ostavlja u vlasništvu BiH samo onu imovinu potrebnu za rad državnih institucija dok svu ostalu poklanja entitetima po tzv. teritorijalnom principu. Postojeći dogovor pretvara BiH u državnu zajednicu ", objasnio je Silajdžić.

Dodao je da državna imovina predstavlja najveći resurs te da ovakav dogovor jača entitete na štetu države.

Kada je u pitanju popis stanovništva, SBiH ima jasan stav - Stranka je za njegovo izvršavanje, ali bez kategorija koje nisu na listi obavezujućih.

Predloženo rješenje za pitanja Distrikta Brčko je još jedno na koje Stranka ima primjedbe, ali ne i konačan zaključak jer, istakli su danas članovi Predsjedništva SBiH, tekst amandmana je u procesu stalnog mjenjanja te se o njemu neće u potpunosti izjašnjavati dok ne dobiju konačnu verziju.

Ipak, istakao je Silajdžić, evidentno je da se u verziji koja je dostupna Stranci, pominje više entiteta te da se, ovakvim rješenjem, Distriktu u potpunosti onemogućava pristup Ustavnom sudu BiH.

"Mišljenje Stranke je da se uvođenjem pojma "više entiteta", a umjesto "postojećih entiteta", otvara prostor za kreiranje novih entiteta", kazao je Silajdžić.

Potpredsjednik Stranke Beriz Belkić podsjetio je novinare na aktivnosti koje je Stranka poduzimala od 2000., a kada su u pitanju ustavne promjene te ekonomske reforme.

"Mi smo već 2000. uradili osnove ekonomske regionalizacije i prezentirali ih kao dio izborne platforme. Dvije godine kasnije osnovali smo, uz pomoć partnera, Sarajevsku razvojnu agenciju. Stranka je 2006. predložila i stavila u parlamentarnu proceduru Ustav BiH, a 2008. i Zakon o imovini BiH", objasnio je Belkić odgovarajući na optužbe pojedinaca da se Stranka protivi Prudskom sporazumu bez nuđenja alternativnih rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: