Dragan Čović
0

"Prudski proces nije stao"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednici HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA, Dragan Čović, Milorad Dodik i Sulejman Tihić najavili su nakon današnjeg sastanka u Sarajevu da će upoznati članove Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) s onim što je tzv. Prudska trojka do sada uradila.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da oni žele prenijeti zadovoljstvo urađenim i na članove Vijeća za implementaciju mira koje se sastaje danas poslijepodne u Sarajevu, jer, kako kaže, Prudski proces nije stao.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da novi visoki predsjednik Valentin Inzcko ne treba ništa da radi na utvrđivanju prioriteta za rad OHR-a u narednom periodu, jer kako kaže, od postavljenih pet ciljeva i dva uvjeta do ukidanja OHR-a ostalo je neriješeno još pitanje državne imovine.

Dodik kaže da je Inzcko dobrodošao kao predstavnik Evropske unije, ali kada se riješi pitanje državne imovine prestaje razlog za postojanje OHR-a.

Dodik je istaknuo da je njemu nekoliko puta jasno rečeno, da je nemoguće da BiH podnese kandidaturu za status kandidata za članstvo u EU ukoliko u BiH još uvijek postoji OHR.

Sa druge strane predsjednik SDA Sulejman Tihić je rekao da je također potrebno riješiti pitanje ovlasti visokog predstavnika, jer se njegove nadležnosti protežu kroz cijeli Daytonski sporazum.

Tihić kaže da je pitanje ovlasti potrebno riješiti prije ukidanja OHR-a da ne bi došlo do pravnog vakuma koji može dovesti do podjele i blokada.

Dolazeći na sjednicu PIC-a predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić rekao je da od sastanka, prije svega, očekuje podršku funkcioniranju BiH.

  • BiH je nefunkcionalna i zbog toga smo u situaciji u kakvoj jesmo. Blokade koje postoje moraju se ukloniti, poručio je Silajdžić.