Milorad Dodik
0

"Prudski proces nema alternativu"

SRNA
Milorad Dodik i Dragan Čović pred zgradom OHR-a (Fotoservis)
Milorad Dodik i Dragan Čović pred zgradom OHR-a (Fotoservis)
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu da na sastanku sa delegacijom američkog Kongresa, jasno treba ukazati da "prudski proces", odnosno proces dogovaranja domaćih političara u BiH, nema alternativu.

"Nametanje bilo kakvih rješenja od bilo koga sa strane ne doprinosi dugoročno održivom rješenju u BiH, tako da je najbolje da svi zajedno obezbjedimo razgovor domaćih političkih aktera, bez obzira na ljutnje ili animozitete. Dakle, u BiH je apsolutno bitan dijalog", rekao je Dodik novinarima pred početak sastanka predstavnika političkih stranaka iz BiH sa delegacijom američkog Kongresa u rezidenciji ambasadora SAD u BiH Charlesa Englisha.

Dodik je pozdravio stavove nekih članova delegacije Kongresa SAD, prema kojima su entiteti u BiH nesporna činjenica.

"To nije sporno ni što se nas tiče, a to smo čuli i od potpredsjednika SAD Josepha Bidena prilikom njegove nedavne posjete Sarajevu", podvukao je Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je večerašnji sastanak zgodna prilika za sve učesnike skupa da kažu šta misle o BiH.

On je ponovio da, zajedno sa Dodikom i visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, nije uspio da, kako je naveo, u prvom koraku okupi političke lidere u BiH, pa će to pokušati ostvariti u narednih sedam do 10 dana.

Večerašnjem sastanku u Sarajevu, osim Dodika i Čovića, prisustvuju i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić, član Izvršnog odbora PDP-a Igor Crnadak, lider SDA Sulejman Tihić, predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.
Delegacija američkog Kongresa, koju čine predsjedavajući Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi senator Benjamin Cardin i kopredsjedavajući Elsie Hastings, boravi danas i sutra u Sarajevu, gdje će održati niz sastanaka sa predstavnicima vlasti i civilnog sektora.

Iz Amabasade SAD ranije je najavljeno da će težište razgovora  biti na međunarodnoj saradnji i pružanju podrške reformama koje su neophodne da BiH postane članica EU i NATO.