Valentin Inzko
0

Prudski proces je mrtav!

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je, gostujući u programu TV OBN, da je "prudski proces" u nekom smislu mrtav i da je to sada proces dijaloga proširen na više stranaka.

Incko je naglasio da je "prudski proces" neko vrijeme bio miljenik međunarodne zajednice, jer se rodio u BiH i pokrenuo neke stvari, kao što je rješavanje statusa Brčko distrikta, ali da je njegova baza uska i nema proste većine u parlamentu BiH.

Gostujući u programu Televizije OBN, Inzko je rekao da su moguće manje promjene Ustava BiH i da bi bilo dobro da BiH ima samo jednog predsjednika i dva potpredsjednika, da bude povećan broj poslanika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te da bi mogla da bude smanjena i administracija u Federaciji BiH.

Inzko je ocijenio da bi bilo dobro da se o tome dogovore domaći političari i da lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Sulejman Tihić obećavaju da će se dogovoriti.

On je naglasio da je njegov zadatak da zatvori OHR i da ga pretvori u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Na pitanje da li će bivši visoki predstvanik u BiH Paddy Ashdown doći na funkciju specijalnog predstavnika EU, Inzko je rekao da se o tome nekada pričalo i da je dobro došao svako ko će nešto dobro učiniti.

"Mi želimo da BiH stane na noge, da ide od Dejtona ka Briselu i da ljudi uzmu sudbinu u svoje ruke", poručio je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH je rekao da su njegove emocije prema BiH veoma jake i da je narod dobar te da, kako smatra, Bosnu treba evropeizirati, a Evropu pobošnjačiti.

Govoreći o bonskim ovlašćenjima, Incko je poručio građanima BiH da i oni imaju bonska ovlašćenja.

"To su izbori u oktobru iduće godine i smijenite ih", poručio je Inzko.

On je rekao da je za zaštitu domaće proizvodnje u BiH, ali da ona mora da bude provedena na razuman način, jer se međunarodni ugovori moraju poštovati.

Prema njegovim riječima, treba koristiti mehanizme koji postoje unutar CEFTA-e, a ne donositi zakon koji je u konfliktu sa CEFTA-om.