Javier Solana
0

"Prudski proces ima fundamentalni značaj"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Visoki predstavnik EU za inostranu politiku i bezbjednost Javier Solana želi da na današnjem sastanku u Banjaluci vidi sve aktere prudskog procesa, jer smatra da je on od fundamentalnog značaja, izjavila je Srni Solanin portparol Kristina Galjak.

"Solana ne samo da podržava razgovore prudske trojke, već smatra da su oni fundamentalni i želi da taj proces bude uspješan, a uspjeh znači približavanje BiH Evropskoj uniji, naprimjer po pitanju viza", rekla je Galjakova.

Ona je istakla da je za napredak BiH potrebno da svi rade ono što treba da se uradi i da osiguraju da prudski proces bude uspješan.

Galjakova je potvrdila da je Solana juče razgovarao telefonom sa liderima političkih partija u BiH sa kojima EU želi da osigura da BiH krene naprijed.

"Očekujemo da će današnji sastanak u Banjaluci biti održan i na njemu želimo da vidime sve aktere", rekla je Galjakova.

Komentarišući izjavu lidera SDA Sulejmana Tihića da EU favorizuje Srbiju i da je jedan od prioriteta Brisela evropski put Srbije "zbog čega ne žele da se talasa u BiH", Galjakova je odgovorila:

"Svi znaju da to nije slučaj i da favorizovanje nije politika EU", zaključila je Galjakova.

U Banjaluci će danas biti održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojem će prisustvovati i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Na sastanak, čiji je domaćin Dodik, bio je pozvan i Tihić, koji je odbio da učestvuje u daljim razgovorima prudske trojke u znak protesta zbog izjava Dodika i zato što Narodna skupština RS nije poništila zaključke o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH, a, kako je naveo, OHR ih nije zaustavio.