Sulejman Tihić
0

'Prudski dogovor treba pravi sadržaj'

FENA
Temeljne boračke organizacije u BiH organizirale su danas u Sarajevu tribinu o temi "Prudski i ostali sporazumi Tihića, Dodika i Čovića o osnovnim načelima funkcioniranja BiH" na kojoj je, u ulozi gosta uvodničara, predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izložio detalje vezane za razgovor u Prudu, izrazio žaljenje što javnost ne reagira na pravi način na to te istaknuo da je vrlo važno razgovarati o toj temi.

Kao jedan od potpisnika sporazuma, Tihić je boračkoj populaciji izložio put kako je došlo do Prudskog dogovora. On je naglasio da je taj dogovor dobar okvir za rješavanje važnih pitanja i da ga treba popunjavati pravim sadržajem. "Međutim, ne možemo to samo nas trojica uraditi,“ kazao je Tihić i pozvao predstavnike ostalih političkih partija da se uključe u razgovore.

Tihić je naglasio da se na svakom od sastanaka, koji su dosad vođeni, dograđuje sporazum iz Pruda i čine napori da se riješe postavljena pitanja počevši od ustavnih reformi, državne imovine, popisa stanovništva i povratka, pravnog statusa Brčko Distrikta i fiskalne politike.

"Nadam se da će na razgovoru u Mostaru definitivno biti riješeno pitanje državne imovine i da ćemo započeti razgovore o ustavnoj reformi. Realno je očekivati da dogovorimo neke dijelove ustavne reforme kao što je usklađivanje s evropskom Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, a pitanje teritorijalne organizacije bit će druga faza razgovora. Trebamo se koncentrirati na onaj dio ustavnih amandmana koji će omogućiti da se izbori 2010. održe u skladu s novim ustavnim sistemima," kazao je on. Tihić je naglasio da se u tim dogovorima treba ići od rješavanje lakših prema težim pitanjima.

Beriz Belkić na današnjem je skupu sudjelovao uime predsjednika Stranke za BiH za kojeg je kazao da je službeno odsutan. On je na tom skupu prošao kroz dijelove koji su vezani za dogovor u Prudu, iznio je stav Stranke za BiH o tim pitanjima i naglasio da razlike o određenim pitanjima postoje, ali da se o tome treba razgovarati.

Prudski proces započeo je 8. novembra u Prudu. Razgovori su potom vođeni u Sarajevu, Banjoj Luci, a za subotu su najavljeni razgovori u Mostaru. Naredni sastanak će vjerovatno biti u Gradačcu.