Dubrovnik
0

Prudska trojka na "Croatia Summitu"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Dubrovniku danas počinje četvrta godišnja konferencija "Croatia Summit 2009" pod nazivom "Evropski strateški imperativ - energija, investicije i razvoj", kojem će prisustvovati i lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj.

Na dvodovenom samitu, čiji su domaćini vlade Hrvatske i Švedske, učestvovaće predsjednici država ili vlada, ministri inostranih poslova i visoki funkcioneri evropskih i sjevernoameričkih država, predstavnici EU, te predstavnici međunarodnih organizacija.

Učesnicima će se pružiti prilika da raspravljaju o široj viziji evropske budućnosti, posebno u svjetlu nove snage država jugoistočne Evrope, te konkretnih planova intenziviranja saradnje država evroatlantske zajednice sa zemljama regiona.

U tom smislu akcenat će biti stavljen na pitanja energije, ulaganja, privrednog razvoja i prosperiteta Evrope, te buduće politike vezane za Evropi susjedne zemlje na istoku i jugu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče da će sa liderima SDA Sulejmanom Tihićem i HDZ-a BiH Draganom  Čovićem tokom ovog skupa razgovarati o tome kako će se dalje kretati prudski proces.

Dodik je rekao da je prudska trojka pozvana u Dubrovnik da razgovara sa članovima Evropske komisije i Stejt departmenta, ali da tu "neće biti nekih pregovora".

Tihić je juče izjavio Srni da tokom "Croatia Summita" neće biti posebnog sastanka prudske trojke već da će se sa Dodikom i Čovićem sastajati samo u okviru ovog evropskog skupa. 
Predsjednik SDA je naglasio da su na marginama samita, koji zajedno organizuju vlade Hrvatske i Švedske predviđeni susreti političara iz BiH sa zamjenikom državnog sekretara SAD Jimom Steinbergom i ministrom inostranih poslova Švedske, koja predsjedava EU, Carlom Bildtom.

Tihić je naglasio da će tom susretu, koji bi prema nekim najavama trebalo da bude održan u petak, 10. jula, prisustvovati i generalni direktor Direkcije Evropskog savjeta za spoljne i političko-vojne poslove Robert Cooper, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. 

"Ti bi sastanci, prema nekom vremenskom okviru, trebalo da budu u petak i mislim da su oni neka vrsta nastavka inicijative SAD i EU kada je riječ o BiH, odnosno na tragu sastanka koji su imali potpredsjednik SAD Joseph Biden i visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu polititku EU Javier Solana sa političkim liderima BiH", rekao je Tihić. 

Samit je organizovan u saradnji sa njemačkim Maršal fondom SAD.