Dragan Čović
0

"Prud" pred propašću, "aprilski paket" mrtav

SRNA
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da je prudski proces pred propašću, dok je "aprilski paket" mrtav.

Čović je rekao da vjeruje da je moguće nastaviti "prudski proces" samo ako se u sljedećim danima, zajedno sa OHR-om, postigne konkretan dogovor, a ako ne onda će prudski proces biti gotov.

Govoreći o nedavnom sastanku političkih lidera sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, Čović je istakao da je jedan dio sastanka bio neprimjeren, ocijenivši da što prije treba izaći  iz takve retorike i odnosa, jer će inače, bilo šta, biti teško dogovoriti u BiH.

Kolege koje su se priključile razgovoru kod Incka, ocijenio je Čović, nisu spremne da razgovaraju,  a kamoli da postignu dogovor.

"Ako je to tako, onda moramo da zatvorimo stranicu u vezi sa 'Prudom' što smatram da  bi bila velika greška", ocijenio je Čović za "Večernji list" izdanje za BiH.

On je ponovio da je "aprilski paket" za njega prošlost i da ne dolazi u obzir vraćati se četiri godine unazad.

"Ako je to tada imalo smisla, danas kao minimum možemo samo da razmišljamo da na srednjem nivou vlasti imamo četiri federalne jedinice koje će imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. To je minimum, a to nikada više neće biti sadašnje dvije federalne jedinice", ocijenio je Čović. 
Da je prihvaćen "aprilski paket", rekao je lider HDZ BiH,  danas bi imali Hrvata kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a ne Željka Komšića kojeg su izabrali Bošnjaci.

Prema njegovim riječima, novi ustav mora da riješi ravnopravnost Hrvata i bez ustavnih promjena sve druge promjene nemaju nikakvog značaja.

Govoreći o, u posljednjih nekoliko mjeseci učestalim, izjavama nekih bošnjačkih političara o ratnoj opasnosti koje su se mogle čuti i na sastancima Vijeća za implementaciju mira, Čović je je naglasio da ovo nije 1990. godina i da je suludo prizivati rat, već se treba okrenuti ekonomskim problemima.