Kafići zatvoreni
356

Provjerili smo stanje u tržnim centrima u Sarajevu: Objekti skoro prazni, mjere se poštuju

A. B.
Prazni tržni centri u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Kantonu Sarajevo je trenutno na snazi blaži lockdown koji će trajati narednih 15 dana usljed pogoršane epidemiološke situacije. Shodno tome, provjerili smo kako se pooštrene mjere poštuju u tržnim centrima.

Fotoreporter portala Klix.ba obišao je nekoliko tržnih centara u Sarajevu te objektivom zabilježio da se i posjetioci, ali i uposleni pridržavaju naredbi.

Naime, na fotografijama je primjetno da je veoma mali broj građana unutar tržnih centara, a svi koji su prisutni nose zaštitne maske.

Također, zatvoreni su svi ugostiteljski objekti poput kafića i restorana, a u pojedinim je dostupna samo usluga poput one "Coffee to Go" kako se niko ne bi previše zadržavao u objektu.

Sve ostale prodavnice su otvorene, ali naravno i u njima se poštuju mjere s obzirom na to da ne smije biti previše ljudi, a osim toga svi su obavezni imati maske i dezinfikovati se pri samom ulazu u objekat.

Novim mjerama je također naređeno da u tržnim centrima budu raspoređeni COVID redari koji će zapravo nadzirati i podsjećati na poštivanje mjera, a osim toga i radno vrijeme je skraćeno s obzirom na to da je sada policijski sat produžen i traje od 21:00 sat navečer do 5:00 sati ujutro.

Osim policijskog sata, na području Kantona Sarajevo su zatvoreni svi ugostiteljski objekti, ograničeno je kretanje ljudi, kao i dozvoljeni broj osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Naredba da se nosi zaštitna maska na otvorenom i u zatvorenom je produžena te je uz to obavezno držanje fizičke distance.

Ovakve naredbe su uslijedile odmah nakon lockdowna koji je bio na snazi za vikend, a sve kako bi se suzbila zaraza koronavriusom.

S obzirom na to da je pogoršana epidemiološka situacija, bilježi se porast zaraženih i preminulih, a kapaciteti bolnica su na izmaku, vlada je naredila da se zapravo djelimično zatvaranje grada zadrži u narednih 15 dana nakon čega će analizirati efikasnost mjera.

Još jednom se apeluje na građane da se pridržavaju trenutnih naredbi, da čuvaju svoje i zdravlje drugih ljudi poštujući distancu, noseći masku i održavajući pojačanu higijenu.