Tržni centri, prodavnice
14

Provjerili smo poštuje li se apel Vlade Kantona Sarajevo poslodavcima da ne rade za 1. maj

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Veliki tržni centri u užoj jezgri Sarajeva zatvoreni su danas, ali trgovačke radnje s prehrambenom robom na području cijelog grada rade skraćeno radno vrijeme. Rijetki su objekti koji su otvoreni danas što znači da većina poštuje odluku da se na ovaj praznik ne radi.

Od ranih jutarnjih sati rade i pekare, ali većinom do 14 sati, dok tek rijetke manje privatne prodavnice rade kao i inače.

Na svim zatvorenim objektima jasno su istaknute obavijesti da su zatvoreni zbog Praznika rada.

No, praznici ne važe za radnike javnog gradskog prijevoza, bolnice, policiju, vatrogasce i slične organe.

Podsjetimo, inspektori Uprave za inspekcijske poslove KS danas i sutra će provoditi pojačane mjere nadzora koji su poručili da Zakon o radu ne zabranjuje rad praznicima, ali da su poslodavci dužni platiti uvećanu platu radnicima koji na te dane rade.

Kako je objašnjeno, cilj inspekcija neće biti da se odmah poduzimaju represivne mjere, odnosno da se izdaju kazne, jer postoje preventivne i korektivne mjere.

Vlada KS na čelu sa Edinom Fortom uputila je apel poslodavcima da ne rade za praznike, a da radnicima koji moraju raditi uplate adekvatne plate.

“Vlada apeluje na poslodavce ako mogu da ne rade za 1. maj Međunarodni praznik rada. Potrebno je da ljudi odmore za praznik. U slučaju da nisu u mogućnosti da obustave rad na isti, apelujemo da poštuju Zakon i da plate radnike adekvatno”, poručio je Forto.