1. i 2. maj
14

Provjerili smo koliko su vozači u BiH bili disciplinovani tokom praznika

Piše: M. A.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Policijski službenici širom BiH su i za vrijeme prvomajskih praznika bili na terenu gdje su vodili računa o javnom redu i miru. Prema informacijama koje smo dobili iz MUP-ova skoro svih većih gradova u našoj zemlji, tokom 1. i 2. maja preovladavali su manji prekršaji bez većih ekscesa.

Kako nam je rečeno iz Operativnog centra MUP-a KS, u glavnom gradu BiH i široj regiji tokom praznika bilo je neobično mirno i nije bilo ozbiljnijeg kršenja javnog reda i mira niti teških saobraćajnih nesreća.

"U srijedu i četvrtak registrirane su dvije saobraćajne nesreće u kojima je bilo lakše povrijeđenih osoba. Također, zablježeno je osam saobraćajnih nesreća s materijalnom štetom i izvršeno je ukupno deset uviđaja saobraćajnih nesreća. Ukupan broj kontroliranih vozila i vozača iznosi 1.025, iz saobraćaja je isključeno 44 vozača i 12 vozila. Oduzeto je devet vozačkih dozvola, izdato 638 prekršajnih naloga i 98 upozorenja. Ukupno je izvedeno deset akcija kontrole saobraćaja", saopćeno nam je iz MUP-a KS.

Povećane kontrole policajaca za vrijeme praznika zabilježene su i na području Tuzlanskog kantona, a iz kantonalnog MUP-a nam je potvrđeno da su provedene planske i koordinirane pojačane aktivnosti u cilju lične sigurnosti građana i njihove imovine.

Policajci su posebno djelovali u oblasti saobraćaja, gdje su sankcionirali vozače koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola. Do zaključenja ovog članka iz Uprave policije MUP-a TK nisu mogli precizirati koliko je vozača pod dejstvom alkohola isključeno iz saobraćaja s obzirom na to da je izrada izvještaja u toku.

"U jednom slučaju se radilo o omalovažavanju ovlaštene službene osobe, tri puta je zabilježen fizički napad na drugu osobu, u tri slučaja je bilo riječi o naročito drskom ponašanju, a u jednom su reagirali zbog nepostupanja po naredbi službene osobe. Policija je posebnu pažnju posvetila bezbjednosti saobraćaja, gdje je bilo pojačano prisustvo policije na glavnim i sporednim putnim pravcima, prije svega radi preventivnog djelovanja i uspostavljanja neometanog odvijanja saobraćaja. Poseban akcent je stavljen na kontrolu učesnika u saobraćaju koji upravljaju pod dejstvom alkohola, kao i kontrolu brzine", rekla nam je Amra Kapidžić iz MUP-a TK.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK, za Klix.ba kaže kako policija za vrijeme prvomajskih praznika nije zaticala građane s većim stepenom promila alkohola u krvi.

"Teža kršenja zakonskih ograničenja, s preko 1,2 ili 1,5 promila alkohola u krvi, kada se vozač lišava slobode, nismo imali. Manjih prekršaja u kojima se izdaju mandatne kazne je bilo, ali u manjem broju", kazao je Marić.

Savjest vozača koji su sjeli za volan u Zeničko-dobojskom kantonu je veća nego prošle godine. Prema informacijama glasnogovornika MUP-a ZDK Aldine Alić, policijski službenici su 1. i 2. maja sankcionirali 87 vozača zbog utvrđene alkoholiziranosti, odnosno, upravljanja vozila pod dejstvom alkohola.

Također, glasnogovornik MUP-a Srednjobosanskog kantona Hasan Hodžić je kazao da je 15 vozača isključeno iz saobraćaja zbog alkoholiziranosti, od kojih je sedam lišeno slobode do triježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

Kako nam je saopćeno iz MUP-a RS, u prva dva dana maja na teritoriji Republike Srpske zabilježena su ukupno 24 slučaja narušavanja javnog reda i mira, a među prekršajima se nalazi vrijeđanje, ugrožavanje bezbjednosti prijetnjom napada na život i tijelo, tuča i fizički napad, neovlaštena upotreba oružja, ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija te nekoliko ostalih prekršaja.