Aerodrom Sarajevo
103

Provjerili smo kako se postupa s putnicima koji stignu iz Njemačke: Haos i bez uputa za samoizolaciju

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je Krizni štab Federacije BiH saopćio da je od jučer na snazi posebna mjera u cilju suzbijanja širenja koronaviruisa, što podrazumijeva obaveznu samoizolaciju za sve putnike iz Njemačke, Španije i Francuske, kao i ranije za sve putnike iz Kine, Južne Koreje, Irana i Italije, provjerili smo proceduru na sarajevskom aerodromu.
Na terenu saznajemo da je procedura neuređena i dosta haotična. Putnicima koji su avionom sletjeli nešto prije 13 sati na sarajevski aerodom iz Minhena nije izdata uputa za samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Jedan od putnika koji je u BiH stigao iz Minhena za Klix.ba je opisao proceduru nakon izlaska iz aviona.

Putnici čekaju da predaju popunjene obrasce (Foto: Klix.ba)
Putnici čekaju da predaju popunjene obrasce (Foto: Klix.ba)

"Ima samo jedan šalter na koji je nagrnulo 300 ljudi. I da je jedno bilo zaraženo koronavirusom, sad ih ima više. Veliki je haos. Daju vam da popunite jedan papir o vašem stanju, na povjerenje, koji kad popunite morate se vratiti na šalter i predati ga", kazao nam je jedan od putnika.

Drugi putnik nam je kazao da je doputovao iz SAD-a preko Minhena i da mu niko nije izdao nikakvu uputu o samoizolaciji.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Također i putnik koji je doputovao iz Engleske preko Minhena kazao je da je samo dobio da popuni upitnik o tome odakle dolazi i kakvog je zdravstvenog stanja, bez ikakvih uputa o samoizolaciji.

Svoje iskustvo nakon slijetanja na sarajevski aerodrom podijelila je i žena koja se predstavila kao liječnica. Poručila je da je razočarana velikim neredom i procedurom nakon izlaska iz aviona.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Veliki je nered. Podijelili su nam neke upitnike, a tu su bila dva službenika koja su to provodila. Iako je samo jedna osoba imala koronu, sada ju je jednostavno zbog nereda mogla prenijeti i na druge. Dobili smo broj telefona da se javimo ako imamo neke simptome. To je korisno, ali je sve moglo biti drugačije organizirano, a ne da se svi guramo i popunjavamo te upitnike.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U Sarajevo je danas letom iz Minhena stigla i grupa njemačkih turista koji su samo dobili obrazac da popune, koji već odavno daju putnicima koji dolaze iz zemalja gdje je najviše zaraženih koronavirusom. Nikakva samoizolacija nikome nije naložena.

Turista iz Njemačke (Foto: I. Š./Klix.ba)
Turista iz Njemačke (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ono što se primjenjuje jeste zabrana ulaska u BiH državljanima Italije, Južne Koreje, Irana i pojedinih dijelova Kine.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Očigledno je da adekvatno provođenje sinoć naložene mjere još uvijek nije počelo, a upitno je i kako će se provoditi, odnosno ko garantira da osoba koja je u samoizolaciji neće prekršiti uputstvo.