Klix.ba s prvačićima
108

Provjerili smo kako izgleda početak školske godine u OŠ Mula Mustafa Bašeskija u Sarajevu

E. Sk.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Nova školska godina za učenike na području Kantona Sarajevo zvanično je počela! Odvijat će se u skladu s epidemiološkom situacijom. Sjesti prvi put u školske klupe trenutak je koji se pamti zauvijek.

Početak je septembra, vrijeme kada završava ljetni period, a pred djecom, ali i njihovim roditeljima slijedi period koji donosi nove izazove. Ove godine ti izazovi su veći nego ikad prije, s obzirom na vrijeme pandemije koronavirusa. Puno je toga pred prvačićima što trebaju "svariti", kao što je nošenje maske, mjerenje temperature, redovno pranje ruku, ali i držanje distance od svojih vršnjaka, što će možda biti i najizazovnije za njih.

Provjerili smo kako izgleda prijem prvačića u OŠ Mula Mustafe Bašeskije na Sedreniku u Sarajevu. Jedan po jedan prvačić u pratnji roditelja polako je pristizao s osmijehom na licu, zaštitnom maskom i ponekom igračkom u naručju. Sjeta, radost, ali i briga miješali su se u očima roditelja koji su se trudili shvatiti nova pravila i tako olakšati školovanje svojim mališanima.

Bez mjerenja temperature na ulazu u školu niko nije mogao ući, a stolovi u učionicama su bili metar i po udaljeni jedan od drugog. Svakog prvačića na stolu su dočekale bombone u znak dobrodošlice. Jedni su pitali, drugi sjedili sa suzama u očima, ali masku s lica niko nije skidao. Čini se kako su prvačići jasno shvatili upute i kako tu ne bi trebalo biti problema.

Zbog povratka djece u školske klupe posebno je sretna bila Emina Mujan, direktorica škole Mula Mustafa Bašeskija.

"Organizovali smo prijem prvačića za dva odjeljenja sa Sedrenika i dva odjeljenja iz Logavine. Dan prije smo objavili spiskove, tako da roditelji znaju kojem odjeljenju koje dijete pripada i kad trebaju doći u školu. Vjerujem kako će se djeca brzo priviknuti na ovo 'novo normalno'. Važno je da su im pravila jasna i precizna. Što se tiče razredne nastave, organizovali smo da ne dolaze svi u isto vrijeme, imat ćemo dva odjeljenja u razmaku od dvadeset minuta, kako bi učiteljice imale vremena s djecom da peru ruke, vode računa o higijeni, prije početka nastave. U to vrijeme, dolaze druga dva odjeljenja. Na Sedreniku imamo sedam odjeljenja i svi će dolaziti u različito vrijeme na nastavu", pojašnjava Mujan.

Roditelji će, nastavlja, djecu dovoditi do kapije, a nakon toga ih preuzima učiteljica. Potrudili su se i da budu kreativni kako bi djeci što više olakšali držanje distance.

"Nacrtali smo ispred škole žute tačkice, svako dijete će stati na jednu tačkicu, kako bi se među njima držao određeni razmak, na taj način ćemo poštovati fizičku distancu i raditi sve po propisima. Tako da djeca neće ni znati šta se dešava oko njih, jer stvarno mislim da ih ne trebamo prepadati. Njima je drago jer su krenuli u školu, kao i roditeljima, i trebamo te dane da im učinimo radosnim. I nama nastavnicima je drago što djeca dolaze u školu", poručuje Mujan.

Ističe, kako su u skladu s pravilima, dezinfikovali sve prostorije u školi, a isto će činiti i tri dežurne higijeničarke koje će redovno provjeravati djecu i brinuti o njihovoj higijeni.

"Kao menadžment smo morali da ispoštujemo sve smjernice i preporuke Ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo, tako da smo očistili, odnosno dezinfikovali sve prostorije u školi, podijelili djecu u dvije grupe, pripremili se za online nastavu koju će pohađati djeca od šestog do devetog razreda, roditeljima i nastavnicima dali upite vezano za metodologiju za organizaciju online nastave, tako da smo mi spremni", kaže Mujan.

Prvačiće u OŠ Mula Mustafa Bašeskija pozdravio je i Anis Krivić, Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koji im je poželio sreću.

"Danas, prvi put nakon pandemije imamo priliku vidjeti učenike u školskim klupama. Kombinovani model koji smo izabrali omogućio nam je da prvačići mogu osjetiti šta je škola, upoznati svoju učiteljicu. Nadamo se da će epidemiološka slika biti povoljna za nas, kako bi se naši učenici u potpunosti vratili u škole. Danas, prijem prvačića protiče dobro, direktori poštuju epidemiološke mjere, učinili su sve kako bi se rizik što više smanjio. Vidi se da su roditelji emotivni jer im prvačići odlaze u školu, ali vidim u njihovim očima i određenu vrstu zabrinutosti. Nadamo se da ćemo imati povoljniju epidemiološku sliku, da djeca bez straha idu u školu. Dragi prvačići, nemojte se prestati igrati, istražujte, ispitujte. Dragi roditelji, budite odgovorni", poručio je Krivić.

Podsjetimo, osnovci od 1. do 4. razreda ići će u školu, dok će ostali imati online nastavu. Od 2. septembra u razrednoj nastavi realizira se kombinovani model nastave po grupama s maksimalno 15 učenika, čas će trajati 30 minuta, s odmorima od pet minuta i bez velikog odmora. Nastava će se održavati prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.

Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS apelovala je na roditelje da se drže preporuka i da svako jutro, prije odlaska u školu, svojoj djeci mjere temperaturu.

"Ministarstvo je zaista imalo sluha u tom smislu i menadžment škole pripremili su za ovaj kombinovani rad nastave. Vi danas vidite koliko roditeljima znači sve ovo, ali je veoma važno i za djecu, jer treba sačuvati mentalno zdravlje djece, koliko i fizičko. Naravno da zahtijevamo da zdravlje djece bude na prvom mjestu i pogledat ćemo u ovih 15 dana, koliko traje odluka, kako će sve funkcionisati i u skladu s tim ćemo se i ponašati. Ono što je bio zahtjev Vijeća roditelja jeste da se na ulazu u školu djeci mjeri temperatura, međutim, nama je Krizni štab rekao da to nije preporuka Svjetske zdravstvene organizacije te da to rade ujutro roditelji. Moramo biti svjesni situacije u kojoj trenutno živimo i vremenu pandemije i biti odgovorni kao roditelji i samo zdravo dijete slati u školu", poručila je Parla.