Pacijenti zabrinuti
7

Provjerili smo ima li nestašice lijekova u BiH i da li će poskupiti

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Tragom informacija da u zemljama Evropske unije vlada nestašica lijekovima i da je zabilježeno značajno poskupljenje, provjerili smo kakva je situacija na našem tržištu.

Iz JU Apoteke Sarajevo za Klix.ba su kazali da kontinuirano prate sva kretanja i promjene na tržištu lijekova Bosne i Hercegovine, kako bi na vrijeme osigurale dovoljne količine svih lijekova i medicinskih sredstava u slučaju mogućih većih nestašica.

"Trenutno, osim uobičajnih, kratkotrajnih nestašica, veće nestašice nisu zabilježene ako govorimo o najvećem broju lijekova koje stanovništvo koristi za najčešća hroničnih oboljenja", naveli su.

Što se tiče poskupljenja lijekova koji se izdaju na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, a kojima se liječi najveći broj naših sugrađana, poskupljenja nije bilo.

"Evidentna su pojedina poskupljenja iz različitih grupa lijekova koji se izdaju bez recepta (OTC lijekovi), kao i određenih biljnih preparata i ostalih pomoćnih ljekovitih sredstava, srazmjerno globalnom trendu poskupljenja", dodali su.

Ističu kako Apoteke Sarajevo, kao posljednji činilac u lancu prometa lijekova, faktički nemaju nikakav utjecaj na formiranje cijena kod svojih dobavljača.

"Da bi održali kontinuitet u snabdijevanju naših poslovnih jedinica/apoteka, prilagodili smo se i prihvatili sve aktualne cjenovne promjene", najavljeno je.

Na pitanje da li imaju najavu mogućih poskupljenja, iz Apoteka Sarajevo kažu da nemaju informaciju o tome.

"Svakako, o svim poskupljenjima/sniženjima od strane naših dobavljača uvijek budemo na vrijeme informisani, kako bi pravovremeno mogli prilagoditi sve naše poslovne procese koje prate bilo kakve cjenovne promjene", zaključili su.