Jesmo li odgovorni?
14

Provjerili smo da li se građani Sarajeva pridržavaju mjera na ulicama i u tržnim centrima

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Fotoreporter portala Klix.ba prošetao je tržnim centrima i glavnim ulicama Sarajeva kako bi provjerio da li se građani pridržavaju mjera koje su važnim ocijenili federalni i kantonalni krizni štabovi, posebno u jeku aktuelnog rasta broja zaraženih koronavirusom.
Kako smo se uvjerili, većina građana se još uvijek pridržava savjeta kao što je nošenje maske u javnom prijevozu, zatvorenim prostorima i na mjestima gdje nije moguće držati distancu od dva metra.

Ipak, uočili smo pojedince koji smatraju da se pravila ne odnose na njih. Upravo takvo ponašanje, između ostalog, uzrok je povećanja broja zaraženih u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, što je potvrdio i kantonalni krizni štab.

Podsjetimo, u Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednja 24 sata registrovano je ukupno 39 novih slučajeva koronavirusa, saopćeno je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Od tog broja, 13 zaraženih je u Tuzlanskom kantonu, a u Sarajevu 16.

Zbog naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom uputio je apel stanovnicima, posebno starijim osobama i hroničnim bolesnicima, da poštuju i primjenjuju sve propisanje mjere i preporuke.

Između ostalog mjere su držanje distance, nošenje maski u vozilima javnog prijevoza i na otvorenom gdje se ne može izbjeći distanca od 1,5 do 2 metra. Obavezno je nošenje maski u tržnim centrima, a savjetuje se redovno održavanje higijene poput pranja i dezinficiranja ruku.

Također, danas je održana sjednica kantonalnog štaba nakon koje je održana konferencija za medije.

"Postoji mogućnost pooštravanja mjera, ali ako se uvedu i one će jednog dana biti ukinute. Mi moramo naučiti živjeti sa ovim jer će ovo potrajati. Moramo da naučimo živjeti na drugi način jer dok god bude korone, rizične grupe će biti izložene i ugrožene", rečeno je za medije nakon sjednice kriznog štaba.