Odluka VSTV-a
92

Provjeravat će se ratna prošlost svih sudija i tužilaca u BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tokom sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, koja se održava 25. i 26. oktobra 2017. godine, VSTV BiH je povodom 3. tačke dnevnog reda sjednice pod nazivom "Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske", usvojilo pet zaključaka.

Vijeće je usvojilo zaključak da se "Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske", zajedno s prilozima, dostavi na nadležno postupanje Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH te od njega zahtijeva prioritetno postupanje po istoj.

Vijeće je usvojilo zaključak da se "Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske", zajedno s prilozima, dostavi Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje.

Vijeće je usvojilo zaključak da se od tužilaštava u BiH zatraže sljedeći podaci: - da li se protiv bilo kojeg sudije ili tužioca navedenog u "Informaciji Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske" ili bilo kojeg drugog sudije ili tužioca u BiH, vodi istraga, odnosno krivični postupak; - zatražiti podatke o osobama optuženim za ratne zločine, njihovoj nacionalnosti i pravnim kvalifikacijama koje su im stavljene na teret, s posebnim osvrtom na zločin protiv čovječnosti.

Vijeće je usvojilo zaključak da se od sudova u BiH koji su nadležni za postupanje u predmetima ratnih zločina zatraže podaci o nacionalnosti osoba pravosnažno oslobođenih i osuđenih za ratne zločine, pravnoj kvalifikaciji za koje su osuđeni, te visinama kazne.

Vijeće je usvojilo zaključak: a) VSTV će zatražiti od Ministarstva pravde BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da, po hitnoj proceduri, izvrše dopunu člana 44. Zakona o VSTV-u BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka, b) Stalna komisija za legislativu VSTV-a BiH, uz podršku Odjela za pravna pitanja VSTV-a BiH, će pripremiti sadržaj odredbe koji će biti dostavljen kao prijedlog Ministarstvu pravde BiH, Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, a koji će zadovoljiti sve neophodne pravne standarde i zahtjeve Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, saopćeno je iz VSTV-a.