BiH
24

Proveli noć na pločniku: Promrzli radnici Aide čekaju reakciju Vlade TK

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslije duge i teške noći, te spavanja na ledenom pločniku, promrzli radnici Fabrike obuće Aida još uvijek su ispred zgrade Vlade TK.

Kako javlja reporter portala Klix.ba sastanak sindikalnih predstavnika i tima Vlade Tuzlanskog kantona je završen, a vanredna sjednica je zakazana za 11:30 sati. Na sjednici će prisustvovati i predstavnici radnika.

"Ne mogu vam opisati taj osjećaj kada ležite na ledenom pločniku. Hvala Bogu pa su nam u pomoć pritekli građani naselja Irac i studenti iz obližnjeg doma, koji su nam cijelu noć donosili hranu i tople napitke. Iz Crvenog krsta Tuzla su nam donijeli deke, a i Bog nas je pogledao jer sinoć nije bilo mraza", kaže jedan od radnika Aide koji je noć proveo na stubištu ispred Vlade TK.

Jutros su na posao počeli pristizati premijer Bahrija Umihanić i ministri, a ubrzo se sjelo za pregovarački stol. Pedesetak radnika poručuju kako neće odustati.

"Opet ćemo večeras spavati ovdje ako nam ne ponude konkretna rješenja", govore radnici.

Podsjetimo, radnici traže isplatu 400 KM jednokratne pomoći te da se u okvirni budžet TK za 2015.-2017. godinu uvrsti stavka materijalnog zbrinjavanja u vrijeme njihove eventualne nezaposlenosti.