Jevreji proslavljaju Pesah
34

Provedite blagdan u miru, zdravlju i porodičnoj sreći

Klix.ba
Jevreji u petak, u 19.30 sati, molitvom u sinagogi i seder večerom dočekuju najveći jevrejski blagdan Pesah.

Pesah (Pasha) je najveći jevrejski blagdan koji se praznuje u spomen na oslobođenje Jevreja iz misirskog ropstva. Evocira se prelazak Jevreja iz Egipta u obećanu zemlju Kanaan pod Mojsijevim vodstvom.

Na hebrejskom jeziku Pesah se još naziva praznik prijesnih, beskvasnih hljebova, jer je u tom periodu izričito zabranjeno jelo s kvascem, pa čak i posjedovanje bilo čega kvasnog. Jevreji za ovaj blagdan jedu tradicionalna jela, pjevaju pjesme i pripovijedaju o izbavljenju iz Egipta.

Običaj je da se za stolom ostavi jedno mjesto prazno i čaša vina za proroka Iliju, koji je glasnik mesijanskog doba.

Pesah se smatra porodičnim blagdanom te uvečer, kada počinje, glava kuće predsjedava obrednom večerom koja se naziva seder. Na stolu su upaljene svijeće, pogača bez kvasca, gorko zelje (koje se jede kao podsjetnik na gorku sudbinu), jabuke, bademi, grožđice...

Običaj je da se za vrijeme večere vrata od kuće ostavljaju otvorena kao znak dobrodošlice svakom dobronamjernom putniku. Seder počinje domaćinovim pozivom siromašnima da dođu i sa njima podijele sve što ima na trpezi.

Pesah je jedan od tri hodočasna praznika kada svi Jevreji koji imaju mogućnost hodočaste u Jerusalem. Ovaj blagdan traje sedam dana.

Ekipa portala Klix svim Jevrejima čestita veliki blagdan uz želju da ga proslave u miru, zdravlju, blagostanju i u porodičnoj sreći.