ICMP
0

Provedeno 13.000 DNK identifikacija nestalih osoba u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) ostvarila je 13.000 DNK identifikacija osoba nestalih u sukobu u Bosni i Hercegovini, analizirajući i upoređujući DNK profile izdvojene iz koštanih uzoraka ekshumiranih posmrtnih ostataka s DNK profilima izdvojenim iz krvnih uzoraka koje su donirali članovi porodica nestalih.

"Upotreba DNK u svrhu preciznih identifikacija nije samo bitna za smiraj porodica nestalih u Bosni i Hercegovini, nego omogućava i utvrđivanje tačnog broja osoba nestalih kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti i drugih kršenja ljudskih prava. Nadati je se da će ovaj proces dati snažan doprinos istini, pomirenju i miru u Bosni i Hercegovini", kazala je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Niels Morling, predsjednik Međunarodnog društva za forenzičku genetiku - sa sjedištem u Kopenhagenu, smatra da je ICMP-ev rad nesumnjivo jedan od najznačajnijih dostignuća na polju identifikacije ljudi putem DNK.

Zaključno s ovom sedmicom broj DNK podudaranja koje je ostvario ICMP-ev sistem DNK laboratorija samo u bivšoj Jugoslaviji je blizu 15.500. Od tog broja 13.000 osoba su iz Bosne i Hercegovine, a ako se tome doda 6.000-8.000 osoba identificiranih prije početka korištenja DNK analize znači da je veliki broj od oko 30.000, koliko se procjenjuje da je nestalo, dosad pronađen, iskopan i identificiran, saopćeno je iz ICMP-a.

Preciznije, ICMP je od otvaranja DNK laboratorija 2001. godine pomogao u DNK identifikaciji 15.495 osoba. Od tog broja se 13.000 DNK identifikacija odnosi na nestale tokom sukoba u BiH, 2.281 osoba odnosi se na Kosovo, a 214 osoba su identificirane kroz zajednički projekt s Hrvatskom.

Od 13.000 DNK identifikacija u BiH 6.414 identificiranih putem DNK analize su osobe nestale tokom pada Srebrenice 1995. godine. Za potrebe DNK identifikacija ICMP je prikupio 87.931 uzorak krvi od članova porodica za ukupno 28.964 nestale osobe.