BiH
0

Provala u stan Gradimira Gojera politički motivirano nasilje

FENA
PEN Centar pisaca BiH je sa zaprepaštenjem primio informaciju da je stan Gradimira Gojera, predsjednika Društva pisaca Bosne i Hercegovine i direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu, sinoć provaljen i ispreturan.

Prema informaciji Gradimira Gojera, navodi se u saopćenju PEN Centra, namjera provalnika nije bila pljačka njegovog stana nego politički motivirano nasilje i upozorenje u obliku bajoneta ostavljenog pred njegovim vratima.

Zato PEN centar upućuje apel na policijske snage da što prije otkriju i kazne počinitelje ovog gnusnog akta.

"Gradimir Gojer, pod čijim rukovodstvom se Društvo pisaca otvorilo prema svijetu, prema susjedima, a posebno prema kolegama piscima iz dijaspore i RS-a, predstavlja prepoznatljivu osobenost našeg grada i cijele BiH, ličnost koja je uvijek pledirala za kontinuiran i civiliziran dijalog i razmjenu mišljenja i iskustava o svim, pa i najosjetljivijim političkim i kulturnim pitanjima gorućim za našu državu. Politički motovirano nasilje, kao i svako drugo, treba suzbiti i ne dozvoliti da se intelektualci poput Gradimira Gojera u svojoj domovini osjećaju ugroženim", kaže se u saopćenju.