Novi gradonačelnik Tuzle
53

Protukandidati o Lugavićevoj pobjedi: Prvi je zbog glasova SDA, Islamske zajednice i javnih preduzeća

A. K.
Mirnes Ajanović i Omer Berbić (Foto: Klix.ba)
Mirnes Ajanović i Omer Berbić (Foto: Klix.ba)
Prijevremeni izbori u Tuzli pobjedu su donijeli Zijadu Lugaviću iz SDP-a, a njegovi najjači protukandidati su se oglasili nakon objavljivanja preliminarnih rezultata.
Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), na osnovu prebrojanih 93,7 posto biračkih mjesta, ubjedljivu pobjedu u Tuzli nosi Zijad Lugavić, sa 11.055 glasova, što je za 3.800 više glasova od drugog na listi Mirnesa Ajanovića.

Shodno broju glasova, na trećem mjestu se nalazi Omer Berbić iz Naše stranke sa njih 4.163, a kandidovali su se još nezavisni kandidati Derviš Čičko, Almir Arnaut i Halid Žigić.

Nakon objave rezultata, javnosti se obratio Berbić koji je kazao da mu je sa 28 godina velika čast biti jedan od favorita za gradonačelnika Tuzle.

"Čestitam Zijadu Lugaviću na pobjedi i korektnoj kampanji, a ostalim protukandidatima na fer borbi. Nažalost, opet se ispostavilo da su zaposleni u gradskoj upravi, javnim preduzećima i javnim ustanovama odnijeli pobjedu u odnosu na sve ostale. Osim toga, osovina SDP-SDA se pokazala prejakom za prelomiti. S izlaznošću od 23 posto građani Tuzle ne mogu očekivati promjenu, razumijem i njih jer treba uzeti u obzir činjenicu da zadnjih 20 godina slušaju obećanja koja se ne ispunjavaju. Mi se borimo dalje za svaki pedalj naše Tuzle, radimo dalje na direktnkm izborima u mjesnim zajednicama i depolitizaciji javnih ustanova kroz gradsko vijeće", kazao je Berbić.

Za razliku od Berbića, pobjedu Lugaviću nije želio čestitati Mirnes Ajanović. Oštro je kazao da su ga izabrali uposlenici javnih preduzeća, SDA te Islamska zajednica u BiH.

"Dobit ćemo gradonačelnika kojeg nije izabralo niti deset posto biračkog tijela, gradonačelnika kojeg su izabrali uposlenici Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, gradonačelnika kojeg su birali SDA, Islamska zajednica i onoga što sam imao priliku vidjeti u izbornoj kampanji i mafija", oštro je kazao Ajanović, istaknuvši da nastavlja raditi na isti način kao što je to činio i ranije.

Prema podacima Gradske izborne komisije, u Tuzli je na prijevremene izbore izašlo 23,14 posto građana, odnosno njih 25.380. Kada je riječ o nepravilnostima, one su zabilježene u Kiseljaku, Gornja Tuzla i Mosnik.