{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protiv Vincetića dodatna optužnica za ratni zločin

S
23.2.2012. u 09:14
0
0
Protiv Vincetića dodatna optužnica za ratni zločin
0
Protiv Vincetića dodatna optužnica za ratni zločin
Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Pere Vincetića (44), ranije optuženog za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja, dodatnu optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Vincetić, zvani Konj, koji je mijenjao identitet pa je poznat i po imenu Marko Vidović, drugom optužnicom tereti se da je u maju 1992. godine učestvovao u silovanju, nezakonitom zatvaranju i pljački civila na području opštine Orašje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik HVO-a, u svojstvu komandanta 5. bataljona Vojne policije Posavina-Orašje, u sklopu 106. brigade HVO-a Orašje, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Optužnica tereti Vincetića da je u maju 1992. godine, sa neidentifikovanim pripadnicima HVO-a, učestvovao u nezakonitom lišenju slobode jednog civila i njegovom nezakonitom zatvaranju, te fizičkom zlostavljanju u kući u kojoj je bila smještena komanda vojne policije u Donjoj Mahali.

Nekoliko dana nakon ovog događaja, optuženi je oštećenog prebacio iz navedene kuće u prostorije Osnovne škole u Donjoj Mahali, gdje su bili zatvoreni civili i ratni zarobljenici srpske nacionalnosti i tu ga držao nezakonito zatvorenog sve do kraja juna 1992. godine.

Kako se navodi u optužnici, Vincetić je iste noći silovao jednu ženu u više navrata, te omogućio svom podređenom da to isto učini.

Optuženi je nakon toga navedenu osobu natjerao da otkrije gdje se nalaze zlato i novac koje je posjedovala, što je ona i učinila, a potom su je vratili u kuću u kojoj je boravila, prijeteći joj da o tome šta se desilo ne smije nikome da priča.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: