{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protiv Vincetića dodatna optužnica za ratni zločin

S
23.2.2012. u 09:14
0
0
Protiv Vincetića dodatna optužnica za ratni zločin
0
Protiv Vincetića dodatna optužnica za ratni zločin
Tužilaštvo BiH podiglo je protiv Pere Vincetića (44), ranije optuženog za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja, dodatnu optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Vincetić, zvani Konj, koji je mijenjao identitet pa je poznat i po imenu Marko Vidović, drugom optužnicom tereti se da je u maju 1992. godine učestvovao u silovanju, nezakonitom zatvaranju i pljački civila na području opštine Orašje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik HVO-a, u svojstvu komandanta 5. bataljona Vojne policije Posavina-Orašje, u sklopu 106. brigade HVO-a Orašje, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Optužnica tereti Vincetića da je u maju 1992. godine, sa neidentifikovanim pripadnicima HVO-a, učestvovao u nezakonitom lišenju slobode jednog civila i njegovom nezakonitom zatvaranju, te fizičkom zlostavljanju u kući u kojoj je bila smještena komanda vojne policije u Donjoj Mahali.

Nekoliko dana nakon ovog događaja, optuženi je oštećenog prebacio iz navedene kuće u prostorije Osnovne škole u Donjoj Mahali, gdje su bili zatvoreni civili i ratni zarobljenici srpske nacionalnosti i tu ga držao nezakonito zatvorenog sve do kraja juna 1992. godine.

Kako se navodi u optužnici, Vincetić je iste noći silovao jednu ženu u više navrata, te omogućio svom podređenom da to isto učini.

Optuženi je nakon toga navedenu osobu natjerao da otkrije gdje se nalaze zlato i novac koje je posjedovala, što je ona i učinila, a potom su je vratili u kuću u kojoj je boravila, prijeteći joj da o tome šta se desilo ne smije nikome da priča.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: