{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protiv Vasilija Kačavende Tužilaštvu BiH podnesena krivična prijava za silovanje i ubistvo

15.5.2014. u 14:50
13
39
Protiv Vasilija Kačavende Tužilaštvu BiH podnesena krivična prijava za silovanje i ubistvo
13
Protiv Vasilija Kačavende Tužilaštvu BiH podnesena krivična prijava za silovanje i ubistvo
Vasilije Kačavenda
Advokat Duško Tomić i Svetlana Broz danas su Tužilaštvu BiH podnijeli krivičnu prijavu protiv penzionisanog vladike tuzlansko-zvorničkog Vasilija Kačavende zbog, kako je navedeno, silovanja i organiziranja ubistva. Tomić i Broz su prijavu podnijeli u svoje i u ime organizacija koje predstavljaju, odnosno Dječije ambasade Međaši, NVO Gariwo i Fondacije "Imam petlju - Gariwo".
Prijava je zasnovana, kako je pojašnjeno, na osnovanoj sumnji da je Kačavenda u periodu od 1997. do 23. maja 1999. godine počinio teška krivična djela: obljubu nad maloljetnim bogoslovom Milićem Blažanovićem, te zbog organizacije ubistva navedene osobe 23. maja 1999. godine "radi prikrivanja obljube nad njim ".

Tvrdnje protiv Kačavende su iznijeli djed i baba ubijenog bogoslova Blažanovića, ali i na najnovijim svjedočenjima Bratislava Markovića iz Zvornika, bivšeg starješine manastira Papraća pred Okružnim tužilaštvom u Bijeljini 7. aprila 2014. godine, kao i Bojana Jovanovića iz Beograda, bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je pred istim tužilaštvom svjedočio 17. aprila 2014. godine.

"Iz spomenutih svjedočenja proizilazi nedvojben zaključak da je tadašnji vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, da bi prikrio svoje zlodjelo višestrukog silovanja maloljetnog bogoslova Milića Blažanovića, u svome dvoru u Doboju, u periodu od 1997. godine do 2009. godine, organizovao svirepo ubistvo. U manastiru Papraća 23. maja 1999. bogoslov Milić Blažanović je modifikovanom bombom doslovno raznijet. Njegovi dijelovi glave i otkinute šake tajno su sahranjeni u dvorištu manastira Papraća, a preostali dijelovi tijela sahranjeni su, bez vjerskog obreda, u groblju njegovog rodnog mjesta Petrovo", navedeno je u saopćenju NGO GARIWO.

Tomić i Brozova traže, zbog dugogodišnjeg izbjegavanja procesuiranja Vasilija Kačavende od strane tužilaštava u Republici Srpskoj, da to učini Tužilaštvo BiH, te da predloži Sudu BiH da se osumnjičeni Kačavenda uhapsi i "odredi mu se pritvor radi dugogodišnjeg zastrašivanja svjedoka koji
svjedoče o njegovim zlodjelima".

Do sada je formalno istragu vodilo Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, odjeljenje u Vlasenici, ali nikada nisu saslušana spomenuta lica koja sve znaju o zločinu nad bogoslovom Milićem, niti je ikada saslušan Vasilije Kačavenda.

"Dva sveštenika SPC, koji su pomogli otkrivanju istine o Kačavendinoj pedofiliji, odnosno koji su svojim iskazima datim SINOD-u doprinijeli smjeni Kačavende, pali su u nemilost novog zvorničko-tuzlanskog vladike. Posebno se proganja i šikanira doskorašnji starješina manastira u Bijeljini, gdje je stolovao Kačavenda, protosinđel Petar Petrić, kojem se zamjera što je 'dozvolio' da se u manastiru snimi Vasilije Kačavenda prilikom spolnih odnosa s mladićima iz Bijeljine i Brčkog", upozorili su Duško Tomić i Svetlana Broz.

Zbog dugogodišnjeg prikrivanja seksualnog zlostavljanja na desetine bogoslova, ali i kažnjavanja
onih sveštenika koji su pomogli otkrivanju istine u vezi sa seksualnim zlostavljanjem od strane bivšeg vladike Kačavende, Duško Tomić i Svetlana Broz najavljuju i prijavu Odboru Ujedinjenih nacija (za
praćenje primjene konvencije UN-a protiv mučenja) i protiv partijarha SPC Irineja i sadašnjeg zvorničko-
tuzlanskog vladike Hrizostoma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: