{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protiv ukidanja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH

F
21.7.2008. u 16:12
0
0
Protiv ukidanja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH
0
Protiv ukidanja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH
Savez udruženja-udruga izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH (SIRL) upozorio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu na tendenciju nekih političkih partija i njihovih prijedloga da se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH transformira u neku direkciju koja ne bi imala ingerencije kao što sada ima.
Suština te „tendencije“, rečeno je na pres-konferenciji, jeste u tome da se zadrži etničko čišćenje i „onemogući beskućnicima da dođu do krova nad glavom“.

"Mi smatramo bitnim da Ministarstvo ima jasan stav o tom pitanju jer je ovo treći pokušaj rušenja nečega što se zove državno“, kazala je predsjednica Saveza Mirhunisa Zukić.

Rečeno je i da je Ministarstvo sredstva koja je dobilo od Vijeća ministara BiH dalo u Fond za povratak, kao što su to uradili i entiteti i Distrikt Brčko, ali da ipak nema apsolutnu moć kazati "ne može se rasporediti novac po nacionalnom ključu, nego po potrebama“.

"To je drugi pokušaj, koji je na sceni, tako da mi u nekim mjestima imamo npr. novac za Bošnjake u nekom gradu, a tamo nema Bošnjaka kojima treba pomoći. To je urađeno jednostranim aktom. Sada je na sceni treći pokušaj – da se ukine Ministarstvo i da se transformira“, upozorila je Zukić.

Pored toga, naglašeno je da Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH nije formirana na osnovu Dejtonskog ustava, nego je jedna "samoupravna jedinica koja treba da preuzme kompletnu odgovornost“. Savez je "protiv te politike koja bi dovela u pitanje proces povratka“.

Savez udruženja-udruga izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH smatra da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH "odavno funkcionira kao pravo državno ministarstvo koje na jednak način štiti interese svih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika“ te da je riječ o "prvom državnom ministarstvu koje je još prije devet godina napravilo državnu strategiju za neku oblast u ovako složenoj i razjedinjenoj BiH".

Učesnici pres-konferencije su i predsjednici regionalnih centara Saveza iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Distrikta Brčko, koji su podržali državno resorno ministarstvo i proces povratka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: