SDU BiH
0

Protiv poskupljenja prirodnog gasa

FENA
Rukovodstvo Kantonalnog odbora Socijaldemokratske unije (KO SDU) BiH Sarajevo uputilo je otvoreno pismo v.d premijeru Vlade i predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo povodom Odluke Vlade FBiH o povećanju cijene prirodnog gasa od 29 posto.

SDUBiH se kategorički protivi najavljenom povećanju cijene prirodnog gasa od 29 posto i smatra to novim drastičnim udarom na životni standard građana u FBiH, što je u ovim okolnostima socijalne nesigurnosti koju su kreirale aktulene vlasti nedopustivo.

"Skupština KS-a usvojila je zaključak kojim se svako povećanja cijena komunalnih usluga ne može izvršiti prije detaljne analize stanja komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, tj. prije održavanja tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se razmatrati navedena analiza", ističe se u današnjem saopćenju KO SDUBiH Sarajevo.

Ova stranka postavlja pitanje da li KJKP SARAJEVOGAS d.o.o. smije korigovati cijenu prirodnog gasa u skladu s odlukom Vlade FBiH, bez obzira na zaključak Skupštine Kantona Sarajevo. KO SDUBiH pita da li onda i KJKP TOPLANE Sarajevo d.o.o. smiju po istom principu korigovati (povećati) cijenu svoje usluge u istom omjeru kako bi se eliminisao dodatni gubitak koji će prouzrokovati povećanje cijene prirodnog gasa kao osnovnog energenta i kakve će mjere Vlada Kantona Sarajevo poduzeti u tom slučaju.

"Nakon navedenog s pravom se može postaviti pitanje da li se ovom odlukom pokušava vratiti dio ratnog duga BiH prema Ruskoj Federaciji ili se nastoje podmiriti troškovi nastali neracionalnom strukturom formiranja cijene koštanja prirodnog gasa", kaže se u saopćenju.

Klub poslanika SDUBiH u Skupštini Kantona Sarajevo iako je u više navrata tražio, nikada nije dobio odgovor po pitanju formiranje cijene koštanja prirodnog gasa i njene strukture od nadležnog ministarstva.

Iz tog razloga SDUBiH će nadležnom tužilaštvu podnijeti zahtjev u vidu krivične prijave protiv nadležnih kako bi došlo do informacije po pitanju formiranje cijene koštanja prirodnog gasa i njene strukture, saopćio je PRESS SDUBiH.