{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Protiv Jovana Divjaka nije bilo dokaza"

F
9.3.2011. u 19:54
0
93
"Protiv Jovana Divjaka nije bilo dokaza"
0
"Protiv Jovana Divjaka nije bilo dokaza"
Haško tužilaštvo provelo je prije devet godina istragu i nije pronašlo dokaze protiv penzionisanog generala Armije Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka za stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine, objavio je u srijedu u Haagu na redovnoj pres-konferenciji posebni savjetnik haškog tužioca Frederick Swinnen.
On je kazao kako je haško tužilaštvo u julu 2002. primilo iz Republike Srpske predmet vezan "uz događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. u kojem je Jovan Divjak bio naveden kao jedan od osumnjičenih" te je provelo nezavisnu analizu dokaza koje su proslijedile lokalne vlasti.

"Nakon što je proučio dokumentaciju vezanu uz Jovana Divjaka Ured haškog tužioca zaključio je da primljene informacije ne sadrže dostatne dokaze za progon ratnog zločina" i o tome su 2003. godine obaviještene vlasti u BiH, rekao je Swinnen.

"Haški tribunal nije nikada podigao optužnicu protiv Jovana Divjaka", kazao je Swinnen.

Divjak je uhapšen 3. marta na bečkom aerodromu na osnovu potjernice što je za njim raspisala Srbija zbog navodnog ratnog zločina nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Tada je došlo do sukoba između pripadnika teritorijalne obrane BiH koji su branili Sarajevo i kolone jugo-vojske koja je kao taoca držala tadašnjeg predsjednika predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića te se s naoružanjem i opremom pokušavala probiti iz zgrade u kojoj je bilo sjedište nekadašnje Druge vojne oblasti. U sukobima je poginulo nekoliko pripadnika JNA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: