CIKBiH upozorava
0

Protiv jezika mržnje u predizbornoj kampanji

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) upozorila je danas sve političke subjekte koji će učestvovati na lokalnim izborima 5. oktobra na zakonsku zabranu korištenja jezika koji bi mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mrženje.

Predsjednik CIKBiH Suad Arnautović je na konferenciji za novinare u Sarajevu poručio da u tim slučajevima CIKBiH ima pravo da izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM, ukloni ime kandidata s liste ili da poništi ovjeru političkog subjekta.

Koja će od ovih sankcija biti primijenjena zavisi od težine prekršaja i njegove učestalosti.

Konferencija za novinare sazvana je dva dana pred službeni početak predizborne kampanje, tokom koje politički subjekti na zakonom utvrđeni način mogu birače i javnost upoznati o svojim programima i kandidatima.

U vezi s korištenjem "jezika mržnje" Arnautović je pojasnio da je zakonom precizno utvrđeno šta je zabranjeno kandidatima, pristalicama i drugim angažiranim u izbornom procesu. Ako se pojavi neki takav slučaj, CIKBiH će razmotriti na osnovu činjenične dokumentacije i staviti ga u kontekst zakona. Odluka CIK-a ovisit će od stanja u spisu.

Član CIKBiH Branko Petrić je rekao da su oštre sankcije za jezik mržnje dobro djelovale i preventivno, tako da se takvi slučajevi ne javljaju kao ranije.

Primjenom ove odredbe CIKBiH neće sputavati predizbornu kampanju, nego će se usmjeriti na ekstremne slučajeve i biti efikasan u njihovom rješavanju, kazao je Petrić.

On je, također, naglasio da na ovim izborima CIKBiH prvi put ima pravo da nadgleda rad svih zaposlenih u izbornoj administraciji te da postoji 18 zakonom predviđenih slučajeva u kojima CIKBiH može izreći novčanu kaznu, suspenziju ili zabranu rada u izbornoj administraciji. To će, smatra Petrić, doprinijeti da ovi izbori budu na višem nivou demokratičnosti.

Bilo je dosta riječi i o slučaju 2.048 građana iz Posavine koji žive u Hrvatskoj, a koji se nisu mogli upisati u birački spisak.

U vezi s tim, na narednoj sjednici CIK-a na dnevni red bit će uvršten zahtjev NHI-HSS za razmatranje njihovih podnesaka. Kao i na sjednici na kojoj je donesena ova odluka, izdvojeno mišljenje je imao član CIK-a Stjepan Mikić, koji smatra da ovi ljudi nisu krivi za nastalu situaciju te da postoje zakonske mogućnosti da se problem riješi.

Predsjednik CIK-a Arnautović je istaknuo da u ovom slučaju nikome nije ukinuto pravo glasa, nego je odbijen zahtjev za glasanje putem pošte jer se ustanovilo da nemaju validan dokaz o državljanstvu BiH. Jedno od rješenja, smatra on, bilo bi da ovi građani porijeklom iz Dervente i Bosanskog Broda, a koji do sada nisu bili u biračkom spisku, izvade CIPS dokumenta i da se organizira njihov dolazak u te općine na dan izbora.

Arnautović je kazao da ovo nije prvi put da se putem CIKBiH prelamaju neriješeni problemi u državi te da su se članovi CIK-a prvi put suočili sa situacijom da su izloženi velikim političkim pritiscima zato što primjenjuju zakon.

Dodao je da su državni organi poduzeli neke korake ka rješavanju ovog problema, a posebno je istaknuo Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Ukupan broj birača upisanih u centralni izborni spisak je 3.024.127. Od toga je 2.966.997 redovnih, 5.002 birača koji glasaju lično, 18.450 koji glasaju u odsustvu i 33.678 birača registriranih za glasanje putem pošte.

Od ukupnog broja birača, muškaraca je 1.153.836, a žena 1.510.127.

Na izborima učestvuje 280 političkih subjekata - 72 političke partije, 41 koalicija, 147 nezavisnih kandidata i 20 listi nezavisnih kandidata. Na izborima se bira 3.186 redovnih mandata u općinskim vijećima/skupštinama općina i 37 mandata za predstavnike nacionalnih manjina. Bira se 139 općinskih načelnika i gradonačelnik Banje Luke.

Za potrebe izbora formirano je 4.985 biračkih mjesta, od čega 4.709 redovnih, 147 za odsustvo i 129 za lično.