Otišao kao maloljetnik
39

Protiv Hamze Labidija podignuta optužnica zbog ratovanja u Siriji

N. V.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv Hamze Labidija (1998. godište) iz Zavidovića zbog sudjelovanja na stranim ratištima u Siriji.

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH tereti Labidija da je više godina učestvovao na ratištima u Siriji u okviru formacija koje su djelovale u sastavu tzv. ISIL-a.

Labidi se trenutno nalazi u pritvoru, a krivično se goni zbog sumnje da je sredinom 2014. godine zajedno sa svojom porodicom napustio teritoriju BiH kako bi otputovao u Tursku odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom i pridružio se paravojnim formacijama.

Te paravojne formacije djelovale su u okviru tzv. ISIL-a koji je odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija proglašen terorističkom organizacijom.

"Istragom je utvrđeno da je optuženi, od 2016. godine, sudjelovao u više oružanih formacija, sa kojima je sudjelovao u borbama na području gradova Rakka i Haritan, da bi nakon pada i sloma ove terorističke organizacije, početkom 2019. godine bio zarobljen od pripadnika kurdskih snaga, te krajem 2019. godine, izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim, parapolicijskim formacijama. Za formiranje i rukovođenje ovakvim formacijama propisana je kazna u trajanju od najmanje osam godina, dok je za pridruživanje paravojnim i parapolicijskim organizacijama u Krivičnom zakonu BiH propisana kazna od najmanje tri godine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.