|

Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica zbog zločina nad vojnicima JNA

Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica zbog zločina nad vojnicima JNA
260
Klix.ba
29.12.2016. u 11:11
523
komentara
260

dijeljenja
Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica zbog zločina nad vojnicima JNA Dragan Vikić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine i drugih zbog zločina nad vojnicima JNA.
Optužnica se odnosi na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti u aprilu 1992. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Dragana Vikića (1955), Jusufa Pušine (1949), Nermina Uzunovića zvanog Šok (1957) i Mladena Čovčića zvanog Rogatica (1970).

Optužene se tereti da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika te da su znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović i Čovčić i druge osobe.

Nakon ubistva, njihova su tijela sklonjena i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

Optužene se terete da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informirani o zločinu ili osobno svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili uhapsiti, procesuirati i sankcionirati počinitelje i spriječiti uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provelo je dugotrajnu, detaljnu i temeljitu istragu u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, a navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem blizu 400 dokaznih materijala.
Prijavi grešku


Komentari (523)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...