Džerard Selman
0

'Protiv Dodika se ne vodi krivični postupak ni istraga'

FENA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Ministar pravde RS-a Džerard Selman ponovio je danas da se protiv premijera RS-a Milorada Dodika ili bilo kojeg drugog zvaničnika tog bh. entiteta ne vodi krivični postupak niti istraga.

Ističući da se jučer u Sarajevu sastao s predstavnicima Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) i Tužilaštva BiH, Selman je u obraćanju poslanicima parlamenta RS-a kazao da se "samo vode predistražne radnje po krivičnoj prijavi protiv N.N. izvršioca".

I premijer RS-a Milorad Dodik najavio je da će entitetska vlada obaviti kompletnu analizu u vezi s radom organa BiH, sa stanovišta zastupanja i načina uvažavanja predstavnika RS-a u zajedničkim organima.

On kaže da je očigledno "da smo u institucionalnoj krizi u organima BiH".

Dodik tvrdi da u zajedničkim bh.organima "postoji paralelizam", koji mora da se promijeni ili će doći do problema u njihovom funkcioniranju.

  • Taj paralelizam nije vidljiv samo u SIPA-i i Tužilaštvu BiH, što se manifestovalo u posljednje vrijeme, nego i u Ministarstvu vanjskih poslova, Direkciji za evorpske integracije i u gotovo svim organima BiH, kazao je Dodik.