Zenica
0

Protestvovalo oko 1.000 radnika ArcelorMittala

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko hiljadu radnika ArcelorMittal Zenica okupilo se danas, prvog dana protesta, ispred direkcije kompanije odazivajući se pozivu Sindikata AM Zenica da okupljanjima 2., 3. i 6. aprila iskažu nezadovoljstvo zbog Odluke Uprave o privremenom prekidu rada većeg broja uposlenika tokom aprila.

Tokom jednosatnog skupa nije zabilježen nijedan incident, a radnicima se obratio veći broj njihovih kolega i članova sindikalnog vodstva, od kojih izdvajamo Ismeta Bajramovića i Jakova Nikića, predsjednika Sindikata metalaca BiH i Zeničko-dobojskog kantona, Islama Imamovića i Zuhdiju Kapetanovića, predsjednika i zamjenika predsjednika Sindikata ArcelorMittal Zenica.

“Izgleda da je naša sudbina da se svake godine ovdje sastajemo i borimo za radnička i ljudska prava. Rekao sam vašim sindikalnim čelnicima da u borbu protiv ovog kolonizatora neću ići bez vojske, odnosno vas i sada kada vas vidim u ovolikom broju siguran sam da ćemo pobijediti. Znajte da smo cijeli svijet upoznali o problemu koji vi trpite i očekujemo da reakcije neće izostati”, rekao je Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH.

Sindikalni čelnici upozorili su da se iza Odluke o privremenom prekidu rada 2.800 do 3.000 uposlenika krije pokušaj Uprave da drastično smanji broj uposlenih.

Tokom skupa izrečene su brojne optužbe na račun pojedinaca iz uprave ArcelorMittal Zenica, dok su ponovljeni zahtjevi da svi radnici osim generalnog direktora trebaju podnijeti jednak teret situacije u kojoj se nalazi kompanija, da radnici za vrijeme čekanja trebaju da primaju 65, a ne 55 posto prosječnog federalnog ličnog dohotka i da se na privremenom prekidu rada istovremeno ne može nalaziti više od jedne trećine zaposlenih.

Novo protestno okupljanje zakazano je za sutra u 14 sati.