Zenica
0

Protestnom skupu prisustvovalo više od 200 građana

FENA
Udruženje “Front” i Pokret za evropsku BiH danas su u 12.00 sati na platou ispred kina “Zenica” organizovali protestni skup kojem je prisustvovalo oko dvije stotine građana.

Skup je počeo intoniranjem himne BiH i kako je njegova voditeljica kazala, “minutom šutnje i odavanjem počasti žrtvama sadašnje vlasti”.

Kritike na račun aktuelnih vlasti i stanja u BiH iznijeli su predstavnici radnika “Livnice” iz Vareša, Krivaje iz Zavidovića, robne kuće “Bosna” iz Zenica, Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” i drugi. Organizatori protesta koji su prošli bez incidenata, ponovili su, da je isti simbolično priređen upravo na 9. maj na Dan pobjede nad fašizmom.

Osim kritika na račun vlasti na svim nivoima, pročitani su i zahtjevi također upućeni na adrese izvršne i zakonodavne vlasti.

Od njih se traži: smanjenje plaća, paušala i ostalih primanja poslanika za 40 posto i usmjeravanje na taj način ušteđenih sredstava u socijalne fondove, smanjenje administracije za 30 posto, usvajanje Zakona o porijeklu imovine, kao i izmjena Izbornog zakona i Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, donošenje Zakona o zaštiti novinara, reviziji privatizacije, zabrani fašističkog i nacionalističkog djelovanja.