{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protestno okupljanje radnika kantonalne bolnice

F
10.7.2009. u 17:32
0
3
Protestno okupljanje radnika kantonalne bolnice
0
Protestno okupljanje radnika kantonalne bolnice
Nekoliko stotina radnika Kantonalne bolnice «Dr. Irfan Ljubijankić» danas su se ponovo okupili u krugu bolnice i još jednom upozorili na iznimno tešku financijsku situaciju u kojoj se nalaze, ćvrsto podržavajući rukovodstvo Sindikata, Upravnog odbora i direktora bolnice u namjeri da ne stave svoj potpis na ugovor o finansiranju, koji nudi Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantoma (USK).
Radi se o sumi od 18 miliona KM što bi, prema mišljenju Zavoda, trebalo biti dovoljno za normalan rad bolnice. Međutim, situacija je potpuno drugačija, kazao je predsjednik Sindikata bolnice Elvir Hrustanović, dodajući da je to dovoljno za samo devet mjeseci rada, a ukoliko bude potpisan. plaće radnika bit će smanjene za 30 posto.

Za katastrofalno stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi Sindikat okrivljuje prve ljude Skupštine i Vlade kantona, te općine Bihać.

Kako je kazao Hrustanović, Sindikat, između ostalog, godinama traže tematsku sjednicu Skupštine, kako bi zajedno s političarima pronašli rješenje za izlazak iz ove situacije, međutim nailaze na zid šutnje.

Bolnici nedostaju osnovna sredstva za rad, istakao je i direktor dr. Samir Muminović. On je dodao da jeftinije lijekove imaju, ali one skuplje pacijenti kupuju sami. Dugovi prema dobavljačima su višemilionski, pa potrošni materijal više i ne dostavljaju, a uprkos tome, svi pacijenti se primaju i podvrgavaju liječenju, kazao je Muminović.

Prema njegovim riječima, ovoj bolnici godišnje je potrebno 30 miliona maraka, kako bi i radnici i pacijenti bili zadovoljni.

Sindikat zdravstvenih radnika USK-a dao je podršku kolegama iz Kantonalne bolnice.

Vodećim ljudima kantona i općine daju rok od pet dana za pregovore. Ukoliko ne budu realizovani, za deset dana radnici bolnice stupit će u generalni štrajk i po uzoru na demobilisane borce, blokirati zgradu Vlade i glavne saobraćajnice, poručeno je sa današnjeg skupa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: