BiH
0

Protestno okupljanje "Dosta" posvećeno predizbornoj kampanji

FENA
Aktivistički pokret građana i građanki Bosne i Hercegovine koji se bore za svoje dostojanstvo "Dosta" u subotu je u Sarajevu, organizirao protestno okupljanje pod motom "Stop nasilju, predizbornim lažima i potpirivanju mržnje".

Tokom okupljanja na Trgu oslobođenja – Alije Izetbegovića organizirana je podjela informativnih letaka sa sadržajima koji pozivaju građane da iskoriste svoje demokratsko pravo i izađu na proteste kako bi pokazali svijetu da im je loše u ovakvoj državi, a kolektiv "Hrana, ne oružje" koji djeluje pri pokretu "Dosta" dijelio je prolaznicima kuhana jela.

Organizirano je i prikupljanje školskog pribora, koji će aktivisti pokreta u jednoj od budućih akcija uručiti djeci čiji roditelji nisu u mogućnosti da im to kupe.

Također, upriličen je i performans u kojem je jedan od aktivista pokreta glumio "nadobudnog" političara s kojim građani teško uspostavljaju dijalog.

Članovi pokreta "Dosta" smatraju da će predizborna kampanja biti prepuna mržnje i raspirivanja nacionalističkih strasti, a sve s ciljem kako bi se na perfidan način došlo na vlast.

"Ne smijemo šutjeti i trpjeti sve to. Moramo shvatiti da nam je živjeti i nakon izbora, pa izaći i na ulice ukoliko nas ponovo slažu i izvaraju i srušiti takvu vlast, te zahtijevati prijevremene izbore" – poručili su tokom protesta članovi pokreta "Dosta".