|

Protestni skup LGBTI osoba i aktivista u Sarajevu, pojačane mjere osiguranja ispred Vlade KS

Protestni skup LGBTI osoba i aktivista u Sarajevu, pojačane mjere osiguranja ispred Vlade KS
898
Piše: E. S. H.
13.5.2017. u 11:35
396
komentara
898

dijeljenja
1/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
14/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
15/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
16/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
17/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
18/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
19/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
20/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
21/21 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U parku između zgrade Kantona Sarajevo i zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu organizovan je protestni skup u povodu uskraćivanja prava na javno okupljanje i protiv nasilja nad LGBTI osobama. Ispred zgrade Kantona Sarajevo je veliki broj pripadnika srajevske policije koji će osiguravati skup.
Sarajevski otvoreni centar (SOC) je otkazao protestni marš LGBT osoba i aktivista koji se bore za njihova prava, a koji se trebao održati danas.

Skup je otkazan jer aktivisti SOC-a još nisu dobili dozvolu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo da marširaju od Vječne vatre do zgrade Parlamentarne skupštine u Sarajevu.

Kako je navedeno u pozivu na protestni marš koji je trebao biti održan danas, tokom 2016. i početkom 2017. godine SOC je zabilježio više od 25 slučajeva krivičnih djela počinjenih iz mržnje, motivisanih seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom, a reakcije nadležnih institucija ili su izostale ili su bile neadekvatne.


Emina Bošnjak, izvršna direktorica SOC-a, kazala je da se dozvolu tražili mjesec dana prije od Ministarstva saobraćaja s obzirom da bi se zbog marša blokirao saobraćaj na 30 minuta. SOC je kao organizator bio zadužen da obavijesti javnost o blokadi 48 sati ranije, ali su rješenje od Ministarstva dobili 11. maja u 16 sati.

"To je bilo prekasno za ozbiljnu organizaciju događaja koji nosi visok rizik jer se tiče prava LGBTI osoba. Zato danas ne marširamo već držimo protestni skup ispred MUP-a KS, Vlade i Skupštine KS kako bismo poručili da nasilje na d LGBTI osobama nije normalno", kazala je Bošnjak.

Koordinatorica programa SOC Lejla Huremović kazala je kako ljudi u BiH trebaju znati da nasilje nad LGBTI osobama u našoj zemlji nije nešto apstraktno već da se dešava svaki dan.

"Gađaju nas kamenjem, pljuju, tuku naše prijatelje, a roditelji nas zatvaraju ili izbacuju iz kuća. To je realnost. Ovo društvo je još homofobično i ne smijemo se opustiti. Tu smo da se borimo za prava i LGBTI osoba koje zbog straha nisu danas smjele izaći i za sve one koji žele bolje društvo. Odluka Ministarstva saobraćaja KS je ogledalo naših vlasti koje još nisu spremne stati iza nasilja i prava LGBTI osoba", kazala je Huremović.

Istakla je kako napadi ne LGBTI osobe budu prijavljeni, ali da na prijave nema odgovora.

SOC je pozvao LGBT osobe i aktiviste koji se bore za njihova prava da im se, umjesto marša, pridruže danas ispred zgrade KS na mirnom okupljanju.
Prijavi grešku


Komentari (396)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...